Kuunteleeko Helsinki asukkaiden vai yhtiöiden toiveita? - Mielipide | HS.fi
Mielipide|Lukijan mielipide

Kuunteleeko Helsinki asukkaiden vai yhtiöiden toiveita?

Molemmat yrittäjä- ja sijoittajavetoiset hankkeet ovat törmänneet asukkaiden ja asiantuntijoiden poikkeuksellisen laajaan vastustukseen.

Julkaistu: 30.6. 2:00

Helsingin Sanomat arvioi pääkirjoituksessaan (26.6.) Lapinlahden sairaalan myymistä ja Pirkkolan monitoimihallin rakentamista koskevia kiistoja. ”Yrittäjät jäävät melko lailla yksin, kun kaupunki osoittautuukin epäluotettavaksi sopimuskumppaniksi”, Helsingin kaupunkia arvosteltiin kirjoituksessa.

Nämä tapaukset ovat pikemminkin esimerkkejä sijoittajien kanssa pienessä piirissä tehdyistä sopimuksista. Asukkaat on valmistelussa sivuutettu. Molemmat näistä yrittäjä- ja sijoittajavetoisista hankkeista ovat törmänneet asukkaiden ja asiantuntijoiden poikkeuksellisen laajaan vastustukseen. Asukkaat ryhtyivät puolustamaan heille tärkeitä kulttuuri-, luonto- ja sosiaalisia arvoja, jotka kaupunkiympäristötoimialan päätösten valmistelussa sivuutettiin.

Lapinlahden myyminen kiinteistösijoitusyhtiölle olisi yksityistänyt aluetta, rikkonut sen suojelukaavaa ja hajottanut Lapinlahden yhteisöllisen kulttuurin-, mielenterveyden- ja kansalaistoiminnan keskuksen. Viime vuonna yli 500 miljoonaa euroa ylijäämää tehneellä Helsingin kaupungilla on kyllä varaa kunnostaa Lapinlahti ja säilyttää sen hieno kokonaisuus julkisena tilana omistuksessaan.

Pirkkolassa taas on kyse monitoimihallin rakentamisesta Keskuspuiston kapeimpaan kohtaan.

Keskuspuistoryhmä esitti jo keväällä 2018 hallille useita vaihtoehtoisia paikkoja Pirkkolan liikuntapuiston alueella. Jos ne olisi silloin selvitetty, halliyrittäjäkin olisi välttynyt monilta ongelmilta.

Asiantuntijaryhmä on esittänyt hallikiistan nopeaa ratkaisemista maankäyttö- ja rakennuslain mukaisella poikkeamispäätöksellä. Sen yhteydessä kaupunki ilmoittaisi valmistelevansa asemakaavan muutoksen, jolla nykyiseen kaavaan merkitty tontti poistetaan ja siirretään uuteen, halliyhtiön kanssa sovittuun paikkaan.

Ratkaisu turvaisi luonnon monimuotoisuutta ja alueen ulkoilureittejä.

Molemmissa tapauksissa viime kädessä kyse on siitä, kuuluuko kaupungin suunnitelmissa ja päätöksenteossa asukkaiden vai ison rahan ääni. Vastaavia tapauksia löytyy.

Monilta kiistoilta vältyttäisiin perustamalla Helsinkiin kansallinen kaupunkipuisto, joka säilyttäisi Keskuspuiston, Helsinkipuiston, merellisen Helsingin ja rakennetun kulttuuriympäristön laajat alueet rakentamiselta. Se olisi vastaus myös korona-ajan korostamaan viheralueiden tarpeeseen.

Yrjö Hakanen

toimittaja, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Pääkirjoitus|Helsingin maine luotettavana sopimuskumppanina alkaa kärsiä, kun yrittäjät joutuvat vaikeuksiin kaupungin virittämissä hankkeissa

Luetuimmat - Mielipide

Luitko jo nämä?