Suomi on täynnä upeita loma­kohteita, mutta niitä on melkein mahdoton löytää - Mielipide | HS.fi
Mielipide|Kolumni

Suomi on täynnä upeita loma­kohteita, mutta niitä on melkein mahdoton löytää

Kesäreissuja suunnitellessa on välillä naurattanut, että minä tässä haluaisin maksaa teille rahaa ja ostaa palveluja, mutta hyvin vaikeaa on.

Julkaistu: 30.6. 2:00

Joka kesä lehdissä ja Facebookissa listataan ”loma-Suomen salaisia helmiä” eli kotimaan matkailukohteita, joista juuri kukaan ei tiedä.

Listojen tekemisen luulisi olevan siinä mielessä helppoa, että valtaosa kotimaan matkailukohteista täyttää kriteerit.

Tykkään viettää kesät Suomessa.

Usean autoreissukesän kokemuksella väitän, että maa on täynnä mielettömiä paikkoja, jotka ovat kaikilla mittareilla suosittelemisen arvoisia. Paikan päällä asiakaspalvelu on ensiluokkaista, maisemasta voisi painaa postikortin ja sauna tarjoaa lempeät löylyt.

Harmi, että näiden kohteiden löytäminen on monesti työn ja tuskan takana.

Monen kotimaan pienemmän kohteen markkinointi ontuu, nettisivut ovat päivittämättä tai vanhanaikaiset, eikä varauskalenteria löydy internetistä. Puhelimella tavoittaminen on hidasta, ja nopeimmillaankin yöpymisen varaamiseen voi mennä vuorokausi.

Se on kaltaiselleni kärsimättömälle suunnittelijalle pitkä aika.

Haluaisin, että varaaminen on helppoa ja toimii vuorokauden ympäri. Kokemusasiantuntijana epäilen, että varsinkin lapsiperheissä lomamatkat suunnitellaan öisin. Silloin en halua täyttää yhteydenottolomaketta vaan tietää, onko meille vapaata aittaa silloin, kun tarvitsemme.

Tiedän toki perusselitykset: matkailuyritykset ovat pieniä, digiloikka on jäänyt lyhyeksi eikä markkinointiin ole varaa.

Silti kesäreissuja suunnitellessa on välillä naurattanut, että minä tässä haluaisin maksaa teille rahaa ja ostaa palveluja, mutta hyvin vaikeaa on.

Kun maatilamajoituksen varaaminen on suomalaisellekin näin työlästä, se on monelle ulkomaalaiselle mahdotonta.

Kiinassa olen kuunnellut monesti, kun Suomen eri kolkat markkinoivat kohteitaan. Saimaan seutu kertoo norpista, pohjoisen väki esittelee yötöntä yötä, Helsingistä kerrotaan Suomenlinnasta ja vinkataan Porvoosta. Allekirjoitan joka vinkin. Menkää, ovat upeita.

Silti, kun yövyin valtavan googlaamisen jälkeen Pirkanmaalta löytyneessä puuteltassa kurkisuon laidalla, ajattelin, että kiinalaiset saattaisivat hyvinkin rakastaa myös juuri tällaista pientä. Tai iglutelttoja Porissa, saarijurttaa Ylöjärvellä, Kemiönsaaren puumajoja tai maatilaa Ikaalisissa.

Heille – ja suomalaisillekin – pitäisi vain saada tieto, että tällaista on ylipäätään olemassa.

Kirjoittaja on HS:n Pekingin-kirjeenvaihtaja.

Pääkirjoitus|Kotimaanmatkailu piristää taloutta

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luetuimmat - Mielipide

Luitko jo nämä?