Yhtenäiset periaatteet vahvistavat uusia mal-sopimuksia - Mielipide | HS.fi
Mielipide|Lukijan mielipide

Yhtenäiset periaatteet vahvistavat uusia mal-sopimuksia

Sopimuksissa tulee olla sitovasti määriteltyinä niin infratuki, joukkoliikenteen tuki, pienet kustannustehokkaat liikennehankkeet, kävelyn ja pyöräilyn hankkeet sekä asuntotuotannon käynnistämisavustukset, kuten olemassa olevissa sopimuksissa on tehty.

Julkaistu: 1.7. 2:00

Hallitusohjelman mukaisesti mal-sopimuksia (maankäytön, asumisen ja liikenteen sopimus) on laajennettu koskemaan kolmea uutta kaupunkiseutua (Jyväskylä, Kuopio, Lahti). Tämän myötä kaikki Suomen suuret, yli 100 000 asukkaan kaupungit ovat mal-sopimusten piirissä. Aiemmin menettely on koskenut vain neljää suurinta kaupunkiseutua. Sopimusten laajentaminen oli tervetullut ja odotettu uutinen uusille seuduille, sillä näillä seuduilla asuu suuri osa Suomen väestöstä.

Mal-sopimuksilla vahvistetaan kaupunkiseudun kuntien keskinäistä sekä seudun ja valtion välistä yhteistyötä maankäytön, asumisen ja liikenteen yhteensovittamisessa. Jyväskylän, Kuopion ja Lahden kaupunkiseudut tuovat sopimuksiin konkreettisia toimenpiteitä ilmastonmuutoksen torjunnasta, digitalisuudesta, osallisuudesta ja alueellisesta tasa-arvosta.

Jyväskylän, Kuopion ja Lahden kaupunkiseuduilla vastataan suurille kaupunkiseuduille tyypillisiin maankäytön, asumisen ja liikenteen haasteisiin ­sosiaalisesta segregaatiosta aina ­ilmastonmuutokseen. Mal-sopimuksilla kunnat sitoutuvat yhdessä valtion kanssa toteuttamaan kansallisia ilmastotavoitteita, uudistamaan kuntien palveluita digitalisaatiota hyödyntämällä, vahvistamaan sosiaalista kestävyyttä ja osallisuutta sekä parantamaan kaupunkiseudun saavutettavuutta.

Hallitusohjelmaan on kirjattu: ”Sopimusmenettelyä voidaan laajentaa nykyisten sopimusseutujen lisäksi uusille seuduille ja valtio vastaavasti lisää osallistumistaan.” Jyväskylän, Kuopion ja Lahden seudut edellyttävät, että uusia sopimuksia kohdellaan saman arvoisina ja yhtä tärkeinä alueiden kehittämisen välineinä kuin aiempia sopimuksia. Tämä tarkoittaa, että uusiin mal-sopimuksiin panostetaan samassa suhteessa ja samoilla periaatteilla kuin jo sopimuksen piirissä olevilla kaupunkiseuduilla.

Sopimuksissa tulee olla sitovasti määriteltyinä niin infra­tuki, joukkoliikenteen tuki, pienet kustannustehokkaat liikennehankkeet, kävelyn ja pyöräilyn hankkeet kuin asuntotuotannon käynnistämisavustuksetkin, kuten olemassa olevissa sopimuksissa on tehty. Kysymys ei ole sen vähemmästä kuin Suomen kaupunkiseutujen tasapuolisesta kehittämisestä. Ensi vuoden talousarvioon on tehtävä jo nyt varaumat Jyväskylän, Kuo­pion ja Lahden mal-sopimuksia varten samalla, kun sopimusneuvottelut viedään päätökseen hyvässä yhteistyössä.

Meri Lumela

puheenjohtaja, kaupunginhallitus

Jyväskylä

Antti Kivelä

puheenjohtaja, kaupunginhallitus

Kuopio

Sirkku Hildén

puheenjohtaja, kaupunginhallitus

Lahti

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luetuimmat - Mielipide

Luitko jo nämä?