Iäkkään on miltei turha lähettää työhakemuksia - Mielipide | HS.fi
Mielipide|Lukijan mielipide

Iäkkään on miltei turha lähettää työhakemuksia

Jos ja kun työuria halutaan jatkaa, iäkkäiden palkkaaminen pitää tehdä nykyistä houkuttelevammaksi.

Julkaistu: 1.7. 2:00

Esko Luoma kirjoitti ansiokkaasti (HS Mielipide 28.6.), ettei iäkäs työnhakija pääse edes haastatteluun. Olen kokenut vastaavan tilanteen itsekin. Erityisesti yksityiselle sektorille on miltei turha lähettää hakemuksia. Vaikka olisit kuinka pätevä, osaava ja motivoitunut kyseiseen tehtävään, edes haastattelukutsua ei tule. Syyksi keksitään milloin mitäkin.

Yksityisissä yrityksissä monet ilmeisesti pelkäävät aiheettakin iäkkään työntekijän mahdollisesti tuomia lisäkuluja, jos työntekijä sairastuu ja joutuu jäämään pahimmassa tapauksessa sairauseläkkeelle. Jos ja kun työuria halutaan jatkaa, iäkkäiden palkkaaminen pitää tehdä nykyistä houkuttelevammaksi.

Konkreettisten toimenpiteiden lisäksi asenneilmapiiriä pitää muokata julkisuudessa myönteisemmäksi. Tähän toivoisin panosta esimerkiksi työnantajajärjestöiltä ja kauppa­kamareilta. Eläkeiän nostosta ilman siihen liittyviä tukitoimenpiteitä puhuvat ne, joilla ei ole omakohtaista kokemusta työpaikan menettämisestä vanhemmalla iällä.

Itse olen vielä tällä hetkellä töissä. Olen 61-vuotias, ja määräaikainen työsuhteeni on päättymässä. Olen viime viikkoinakin lähettänyt hakemuksia uusiin avoimiin tehtäviin, mutta vastakaikua ei ole tullut.

Jääminen vastentahtoisesti työttömäksi ennen eläkeikää on sekä henkilökohtainen tragedia että resurssien tuhlausta. Työ­haluisia ja -kykyisiä ihmisiä Suomessa on.

Työnhakija

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Lukijan mielipide|Iäkäs työnhakija ei pääse edes haastatteluun

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luetuimmat - Mielipide

Luitko jo nämä?