Päätösten tulisi perustua sekä lasten että aikuisten tietoon ja kokemuksiin - Mielipide | HS.fi
Mielipide|Lukijan mielipide

Päätösten tulisi perustua sekä lasten että aikuisten tietoon ja kokemuksiin

Yhdistämällä aikuisten ja lasten tietoa, kokemuksia ja perusteluita luodaan sellainen osallisuuden kulttuuri, jonka myötä arviointeja ja päätöksiä voidaan tehdä laadukkaasti ja läpinäkyvästi.

Julkaistu: 1.7. 2:00

Esa Iivonen, Tiina-Maria Levamo ja Katja Mettinen (HS Mielipide 22.6.) kirjoittivat ansiokkaasti lasten kuulemisen ja vaikutusten arvioinnin merkityksestä ja lasten kokemusten ja tiedon huomioimisesta julkisessa päätöksenteossa.

Lisäksi on nostettava esiin vielä muutama asia. Vaikka erilaisten päätösten arviointia voi ja täytyy tehdä suhteessa lapsiryhmään, on samalla huomioitava, ettei ole olemassa mitään joukkoa ”lapset”, joiden keskuudesta valitaan jotkut tietyt lapsiyksilöt kertomaan näkemyksiään. Haluttaessa esimerkiksi lapsivaikutusten arviointiin mukaan lapsiyksilöitä, tulisi aikuisten kyetä löytämään tiensä käsiteltävissä olevan asian kannalta ”oikeiden” lasten luokse sekä luoda mahdollisuuksia, joilla lapset löytävät aikuisten luokse ajatuksineen, kokemuksineen ja näkökulmineen.

Yksittäisiä lapsia ei siis voi ­ottaa muiden yksittäisten lasten edustajaksi ainoastaan heidän biologisen ikänsä perusteella.

Toisaalta tiedon ja kokemusten kerääminen on aina sidoksissa kontekstiin. On huomioitava, missä tietoa kerätään ja kuka sitä kerää.

Tietoa lasten kokemuksista ja näkemyksistä on jo entuudestaan olemassa. Tietoa löytyy esimerkiksi lapsiasiainvaltuutetun toimistosta, yliopistoista, tutkimuslaitoksista ja järjestöistä. Tätä tietoa tulisi oppia hyödyntämään aiempaa paremmin sekä luoda malleja ja tapoja aikuisten ymmärryksen lisäämiseksi.

Arviointien ja päätösten pohjalla tulisi käyttää sekä lasten että aikuisten tietoa ja kokemuksia eikä nähdä niitä toistensa kilpailijoina tai vastakkaisina asioina.

Yhdistämällä aikuisten ja lasten tietoa, kokemuksia ja ­perusteluita luodaan sellainen osallisuuden kulttuuri, jonka myötä arviointeja ja päätöksiä voidaan tehdä sekä laadukkaalla että läpinäkyvällä tavalla.

Elina Stenvall

kehittämispäällikkö, SOS-Lapsikylä

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Lukijan mielipide|Lapsia on kuultava heitä koskevien päätösten valmistelussa

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luetuimmat - Mielipide

Luitko jo nämä?