Suomalaiset eivät osaa katsoa lähelle - Mielipide | HS.fi
Mielipide|Lukijan mielipide

Suomalaiset eivät osaa katsoa lähelle

Sekä marjatilojen toiminnan että suomalaisten reaktioiden läpi tuntuu leikkaavaan ajattelu, että ulkomaalaisille kelpaa väliaikaisesti huonompikin.

Julkaistu: 1.7. 2:00

Helsingin Sanomat kertoi suomalaisten marjatilojen surkeista työolosuhteista (27.6.). Järkyttävät asuintilat ja kohtuuttomat työehdot eivät ehkä yllättäneet niin monia kuin olisi ollut syytä odottaa. Sekä marjatilojen toiminnan että suomalaisten reaktioiden läpi tuntuu leikkaavaan ajattelu, että ulkomaalaisille kelpaa väliaikaisesti huonompikin.

On omituista, että intialaisten tekstiilitehtaiden väärinkäytökset tuomitaan ­ankarasti ahneutena ja taka­pajuisuutena, mutta suomalaisten marjatilojen – sekä esimerkiksi maahanmuuttajapainotteisten alojen – epäeettinen ja riistävä toiminta hyväksytään hiljaisesti tai vain vähäisesti mutisten.

Tämä on hyvä esimerkki il­miöstä, joka on suomalaisessa yhteiskunnassa päässyt viime aikoina riistäytymään. Suomalaiset eivät halua katsoa niitä epäkohtia, jotka ovat lähellä, kirjaimellisesti meidän vastuullamme ja ratkaistavanamme. Tämä näkyy myös sinänsä hyvin kannatettavassa Black Lives Matter -liikehdinnässä. Milloin Suomessa saadaan vastaavalla innolla vaadittua oikeuksia esimerkiksi venäläisille, itäeurooppalaisille, asunnottomille tai yhdelle suurimmista vähemmistöryhmistämme, romaneille?

On niin helppoa katsoa rajojen ulkopuolelle, tuomita tai osallistua sosiaalisen median trendikkäisiin ja kansainvälisiin hyvishaasteisiin. Vaikeampaa on heittää omahyväisyys syrjään, katsoa lähelle ja ratkaista ihan meidän itsemme aiheuttamia, joka päivä läsnä olevia akuutteja ongelmia.

Aurinna Weisman

Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Työolot|Kesätyö pohjois­savolaisella mansikka­tilalla oli kaikkea muuta kuin oli etu­käteen luvattu: ”Koko juttu avasi silmät sille, miksi suomalaiset eivät halua tiloille töihin”

Luetuimmat - Mielipide

Luitko jo nämä?