Espoo ei halua pelastaa pörriäistä - Mielipide | HS.fi
Mielipide|Lukijan mielipide

Espoo ei halua pelastaa pörriäistä

Glyfosaatin käytöstä on luovuttu useissa kunnissa ja joissain EU-maissa kokonaan. Miksi Espoo ruiskuttelee myrkkyä pihoilleen?

Julkaistu: 1.7. 2:00

Harva on välttynyt kuulemasta lajien kuudennesta sukupuuttoaallosta. Se kiihtyy, mikäli menetämme pölyttäjät. Ylen kanavilla on pyörinyt Pelasta pörriäinen -kampanja, jossa kotipuutarhureita kehotetaan olemaan käyttämättä pihoillamme myrkkyjä.

Mitä tekee Espoon kaupunki ja sen omistama Espoon Asunnot? Jo parina vuotena olen seurannut, kun huoltoyhtiö käyttää glyfosaattia sisältävää rikkaruohon torjunta-ainetta kaupungin vuokra-asuntojen pihoilla. Olen myös nähnyt kaupungin palkkaaman myrkyttäjän suihkuttelemassa katukorokkeita.

Mediassa on viime vuosina referoitu useita tutkimuksia glyfosaatin vakavista haittavaikutuksista luontoon ja eliöstöön. Torjunta-aineiden käyttökielto ­ruoantuotannossa ei ole yksinkertainen asia. Mutta onko taloyhtiön pihassa kasvavien tuijien alustoja pakko myrkyttää?

Eräs Suomessakin toimiva puutarhamyymäläketju lopetti glyfosaattituotteiden myynnin vuosi sitten perusteena haittavaikutukset mehiläisiin. EU:ssa muutamissa maissa glyfosaatti on jo kokonaan tai osittain kielletty. Meillä useat kunnat ovat päättäneet luopua glyfosaatista. Myös Espoon kaupunki sanoo sivustollaan tavoittelevansa luonnon kantokyvyn turvaamista ja olevansa ”sitoutunut olemaan vastuullinen edelläkävijä”. Kunpa näin olisikin.

Anneli Isopuro

Espoo

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Luetuimmat - Mielipide

Luitko jo nämä?