Nuuskan laiton myynti Suomessa on iso bisnes - Mielipide | HS.fi
Mielipide|Muut lehdet

Nuuskan laiton myynti Suomessa on iso bisnes

Julkaistu: 1.7. 2:00

Kaleva kirjoittaa, että nuuskan myyntikielto on luonut Suomeen pimeän kaupankäynnin järjestelmän.

”Ruotsalaisen nuuskan salakuljetus Suomeen ja myynti täällä voi olla kymmenien miljoonien eurojen bisnes. Näin arvioi tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen Kalevan jutussa maanantaina.”

”Markkinoinnissa ovat apuna muun muassa Facebookin nuuskaryhmät. Nuuskaa haetaan ja haetutetaan laajasti Haaparannasta.”

”Lain mukaan nuuskaa saa tuoda Suomeen omaan käyttöön yhden kilon. Lahjaksi saati myyntiin tuonti on kiellettyä.”

”Ruotsilla on EU:n erivapaus myydä nuuskaa. Erivapaus edellytti, että Ruotsi sitoutuu estämään tuotteen myynnin muualle EU:hun. Tämän velvoitteen Ruotsi on hoitanut hyvin löperösti.”

”EU:n nuuskanmyyntikielto vuonna 1992 perustui Maailman terveysjärjestön suosituksiin. Nuuskassa on nikotiinia sekä syöpävaarallisia aineita.”

”Tällä hetkellä on aihetta kysyä, toimiiko myyntikielto Suomessa niin kuin sen pitäisi. Nuuskaa virtaa koronakauden katkoksen jälkeen maahan taas ilmeisesti entiseen tapaan. Salakuljetus ja rikollinen kauppa ovat voimissaan.”

”Suomi myös menettää nuuskan myynnin verotulot Ruotsiin.”

”Suomessa voisi olla aika punnita nuuskanmyyntikiellon plussat ja miinukset.”

Savon Sanomien mukaan vitsit ja faktat menivät sekaisin Twitterissä.

”Pääministeri Sanna Marinin (sd) nimiin virheellisesti laitetusta lausunnosta syntyi sinänsä harmiton kesäkohu, joka kuitenkin muistuttaa sosiaalisen median voimasta hyvässä ja pahassa. Viikonloppuna Twitterissä levisi kulovalkean tavoin tekaistu Marinin lausunto liittyen USA:n presidentin entisen neuvonantajan John Boltonin tuoreeseen paljastuskirjaan. Siinä Bolton kertoi Donald Trumpin kuvitelleen Suomen olevan Venäjän vallan alla. Tähän Marinin väitettiin kommentoineen, että Suomessa olisi ajateltu samoin USA:sta vuoden 2017 tammikuusta eli Trumpin valtaantulosta asti.”

”Sutkauksen muoto ja asiayhteys paljastavat sen poliittiseksi satiiriksi. Herjan alkuperä jäljitettiinkin Britannian BBC:n ohjelmaan, jonka suomalainen versio tunnetaan Uutisvuotona. Melko vähäiselläkin medialukutaidolla pitäisi olla ilmeistä, ettei väitettyyn tapaan sanailla kansainvälisen diplomatian maailmassa – vaikka juuri Trump muodostaakin poikkeuksen.”

”Luultavasti moni tiesi jakavansa eteenpäin vitsiä. Suomessa huumori, joka liittyy mielikuviin Venäjään kuulumisesta, ei ylettömästi naurata. Tapaus muistuttaakin, miten helposti fakta ja fiktio sekoittuvat ja väärä tieto leviää somessa. Vitsailun varjolla sitä voidaan käyttää myös pahantahtoiseen vaikuttamiseen. Valtioneuvoston viestintäosasto oli viikonloppuna valppaana ja korjaili kiitettävän tehokkaasti väärinkäsitystä.”

Luetuimmat - Mielipide

Luitko jo nämä?