Laitoshoidossa olevilla kynnys käyttää yksityislääkärin palveluja on korkea - Mielipide | HS.fi
Mielipide|Lukijan mielipide

Laitoshoidossa olevilla kynnys käyttää yksityislääkärin palveluja on korkea

Jos laitoksessa oleva vanhus, vammainen tai mielenterveyspotilas käyttää yksityisen lääkärin palveluja, hänen on vastattava kustannuksista kokonaan itse.

Julkaistu: 6.7. 2:00

Hoivakodeissa asiakas valitsee erittäin harvoin yksityislääkärin hoitavaksi lääkäriksi, totesi Vantaan hoivakodeista vastaava palvelupäällikkö taannoin (HS 8.6.). Tähän voi olla esteenä sekin, että ­laitoshoidon ajalta syntyneitä kustannuksia ei korvata sairausvakuutuksesta, vaikka kyseessä olisi hoito, joka ei kuulu lai­toksen tarjoaman hoidon piiriin.

Laitoshoidosta tai siitä vastaavasta hoidosta perittävän maksun katsotaan sisältävän kaiken tarpeellisen hoidon ja ylläpidon – vaikka esimerkiksi hoitoa ei olisi laitoshoidossa saatavilla. Jos laitoksessa oleva vanhus, vammainen tai mielenterveyspotilas käyttää yksityisen lääkärin palveluja, hänen on vastattava kustannuksista kokonaan itse.

Ainoa poikkeus on vanki. Vanki voi itse järjestää rangaistuslaitoksen lääkärin luvalla omalla kustannuksellaan itselleen tutkimusta tai sairaanhoitoa ja saada korvausta sairausvakuutuksesta. Muut laitoshoidossa olevat ovat siis eriarvoisessa asemassa vankeihin verrattuna. Eriarvoisuutta lisää se, että heillä on usein toimeentulohaasteita ja näin ollen kynnys käyttää yksityislääkärin palveluja onkin poikkeuksellisen korkea.

Merja Karhapää

Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Hoivakodit|Pirkko Nikkari tyrmistyi isänsä tilasta ja sai kaupungin varpailleen – HS selvitti oloja omaisilta suljetuissa hoivakodeissa

Luetuimmat - Mielipide

Luitko jo nämä?