Ammattiliitto Pamin toiminta on tekopyhää - Mielipide | HS.fi
Mielipide|Kolumni

Ammattiliitto Pamin toiminta on tekopyhää

Pam kertoo auttavansa riistetyksi joutuneita työntekijöitä, jotka eivät kuulu liittoon. Todellisuudessa uhrien on ollut hyvin hankala saada liitosta apua.

Julkaistu: 10.7. 2:00, Päivitetty 10.7. 11:54

Viime sunnuntaina HS julkaisi jutun siivous­alalla esiintyvästä työ­voiman hyväksi­käytöstä.

Sen jälkeen sekä työn­antaja- että palkan­saajaliitto ovat kommentoineet aihetta paljon. Kommentit ovat olleet paikoittain hyvinkin yllättäviä.

Kiinteistötyönantajien toimitusjohtaja Pia Gramén esimerkiksi selitti Ylen Ykkös­aamussa hyväksikäyttöä sillä, että ”yrittäjät eivät tunne Suomen työlainsäädäntöä eivätkä työehtosopimuksia”.

Väite on melko uskomaton ja kertoo siitä, että työnantajaliiton johtaja ei vaikuta ymmärtävän kommentoimaansa ilmiötä.

Vuosia jatkunut, usein systemaattinen hyväksikäyttö, jossa saattaa olla mukana myös suomalaissyntyinen kumppani, ei johdu tietämättömyydestä. Lisäksi maahanmuuttajataustainen yrittäjä saattaa olla asunut Suomessa pitkään.

Vielä yllättävämpiä ovat olleet Palvelu­alojen ammattiliiton Pamin kommentit.

Pam on kertonut pitkin viikkoa, miten se auttaa myös niitä hyväksikäytön uhreja, jotka eivät kuulu liittoon.

Kielitaidottomuuskaan ei ole ongelma, koska liitto tarjoaa myös tulkkipalveluja.

”Heikommassa asemassa olevia työntekijöitä autetaan, oli hän jäsen tai ei. Kellekään ei suljeta ovea, jos olet tällaisessa tilanteessa”, edunvalvontajohtaja Jaana Ylitalo kertoi Ykkösaamussa.

Tämä ei pidä paikkaansa.

Haastattelemistani siivoojista ne, jotka kertoivat olleensa yhteydessä Pamiin, kokivat, että liitto ei ollut kiinnostunut heidän auttamisestaan. Kun kirjoitin juttua nepalilaisista kokeista, monet sanoivat Pamin suhtautuneen heihin kylmäkiskoisesti. Haastateltavien on ollut hyvin hankala saada liitosta apua.

Pam on tarjonnut hyväksikäytön uhriksi joutuneille ei-jäsenille oikeusapua vain harvoissa tapauksissa, ja uhreja on kehotettu ottamaan oma tulkki mukaan.

Liitot ovat lähtökohtaisesti jäseniään varten. Pamin toimintaa voi siksi ymmärtää, vaikka olisi sitä mieltä, että sen tulisi auttaa myös heikossa asemassa olevia ei-jäseniä. Kenties Pamissa mietitään, miksi kukaan liittyisi liittoon, jos liitto auttaa myös muita kuin jäseniään.

Toiminta on silti tekopyhää. Jos Pam kokee, ettei se voi tai ettei sillä ole resursseja auttaa liittoon kuulumattomia uhreja, sen tulisi seistä linjansa takana. Tällä hetkellä Pam johtaa avoimesti harhaan toimintatavoistaan ja pyrkii samalla esiintymään suurena uhrien auttajana.

Haastateltavien mukaan heitä auttaneet toimijat ovat muualla. Niitä ovat esimerkiksi Rikosuhripäivystys ja ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmä.

Työvoiman hyväksikäyttöä koskevan keskustelun yhteydessä Pam on ajanut monia uudistuksia, joiden se kertoo parantavan hyväksikäytön uhrien tilannetta.

Osa toimista voi epäilemättä näin tehdäkin.

Mutta jos liitto haluaa auttaa hyväksikäytön uhreja, ehkä sen kannattaisi tarkastella myös omaa toimintaansa.

Kirjoittaja on HS:n sunnuntaitoimituksen toimittaja.

Luetuimmat - Mielipide

Luitko jo nämä?