Avoimen väylän kehittäminen auttaisi motivoituneita yliopistoihin ja säästäisi lukiolaisia stressiltä - Mielipide | HS.fi
Mielipide|Lukijan mielipide

Avoimen väylän kehittäminen auttaisi motivoituneita yliopistoihin ja säästäisi lukiolaisia stressiltä

Kaikki voittaisivat, paitsi ehkä kalliita preppauskursseja järjestävät.

Julkaistu: 13.7. 2:00

”Osa lukiolaisista on niin stressaantuneita, että heitä ahdistaa ja itkettää joka päivä”. Näin sanoi otsikko Helsingin Sanomissa viime vuoden keväällä (29.4.2019). Meillä Suomessa on edelleen maailman huippua oleva peruskoulu, mutta onko lukio-opetuksemme tila todella niin kuin otsikko kuvaa?

Tärkein syy lukiolasisten kokemaan ahdinkoon on ajastaan jälkeen jäänyt yliopistojen opiskelijavalintajärjestelmä. Lukiossa opiskelua ohjaavat käytännössä täysin ylioppilaskirjoitukset, joilla on aika vähän tekemistä lukiolle asetettujen kasvatustavoitteiden kanssa. Eivätkä yliopistojen valintakokeetkaan ole paikallaan, kuten Kari Raivio totesi perjantaisessa mielipidekirjoituksessaan (HS 10.7.): ”Ei ole näyttöä siitä, että valintakokeet sen paremmin mittaisivat motivaatiota tai paineensietokykyä.” Sen sijaan hänen mielestään avoimen yliopiston väylässä tutkinto-opiskeluun ”voi osoittaa kykynsä akateemisiin opintoihin paljon paremmin kuin yksittäisellä pääsykokeella.”

Avoimen yliopiston väylän kautta tapahtuva opiskelijavalinta valikoisikin nykyistä paremmin akateemisiin opintoihin sopivat ja motivoituneet opiskelijat, mutta siitä olisi monia muitakin hyötyjä. Se vapauttasi lukio-opiskelun turhista paineista ja päätökset alan valinnoista myöhentyisivät ja tulisivat kypsemmiksi. Lisäksi opiskeluun päästäisiin kiinni heti lukion jälkeen ilman pakotettuja välivuosia.

Myös turhalta pääsykoepänttäämiseltä vältyttäisiin, ja avoimessa suoritetut kurssit siirtyisivät suoraan tutkinto-opiskeluun. Vaikkei haluttuun tutkinto-ohjelmaan pääsisikään, voisi avoimen suorituksia laskea hyväksi muissa koulutusohjelmissa tai liittää ansioluetteloon sellaisenaan. Myös koulutuksellinen tasa-arvo edistyisi, jos opiskelu avoimessakin yliopistossa olisi ilmaista ja oikeuttaisi yhtä lailla täysimääräiseen opintotukeen. Kaikki voittaisivat, paitsi ehkä kalliita preppauskursseja järjestävät.

Koronakevään aikana yliopistoissa on siirrytty laajasti etäopetukseen. Etäopetus mahdollistaa opetuksen laajentamisen kustannustehokkaasti, mikä antaa paljon uusia mahdollisuuksia myös avoimelle yliopisto-opetukselle.

Timo Laukkanen

yliopistonlehtori, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

HS selvitti: Osa lukiolaisista on niin stressaantuneita, että heitä ahdistaa ja itkettää joka päivä

Lukijan mielipide|Opiskelijavalinnoista päättäminen kuuluu korkeakouluille

Luetuimmat - Mielipide

Luitko jo nämä?