Arkkitehtuurikilpailut ovat usein kallista uhkapeliä - Mielipide | HS.fi
Mielipide|Lukijan mielipide

Arkkitehtuurikilpailut ovat usein kallista uhkapeliä

Toteutuskilpailuilla etsitään parasta toteutettavissa olevaa suunnitelmaa.

Julkaistu: 14.7. 2:00, Päivitetty 14.7. 6:43

Tuomo Hahl ja Paula Huotelin (HS Mielipide 9.7.) tavoittelevat lisää arkkitehtuurikilpailuja parhaiden suunnitteluratkaisuiden etsimiseksi. Parhaalla laadulla tai kaikki mielipiteet huomioon ottavalla suunnitelmalla ei tee mitään, jos sille ei löydy toteuttajaa. Paras suunnitteluratkaisu on sellainen, jonka joku haluaa riskillään toteuttaa ja jonka joku vielä haluaa ostaa.

Kirjoittajat totesivat suunnittelu- ja toteutuskilpailuiden johtavan vähäisiin tarjouksiin. Esimerkiksi Lapinlahden, Kalasataman ja Pasilan kilpailuissa saatiin vain yksi ehdotus. Näissä kaikissa voittaja on kuitenkin myös riskin kantaja, jonka on löydettävä tilojen ostajat tai vuokralaiset. Lisäksi kilpailuehdotusten suunnittelu maksaa kymmeniä tai jopa satoja tuhansia euroja.

Kourallinen toimijoita kilpailee keskenään tasavahvojen arkkitehtitoimistojen taidonnäytteillä. Tuurin lisäksi voitto edellyttää arkkitehtien maun mukaista kallista kaupunkikuvaa, jonka käyttäjät lopulta maksavat. Kilpailut ovat monesti kallista uhkapeliä, joka karsii osallistujia ennen kilpailua, kilpailun aikana ja joskus jopa kilpailun jälkeen, kun voittanutta ehdotusta ei saada hiottua kannattavaksi.

Arkkitehtuurikilpailuiden finaaliehdotuksille olisi hyvä etsiä toteuttajakandidaatit viemään ne loppuun suunnittelijoiden kanssa. Samalla saataisiin ehdotuksille hintahaarukka ja jopa toteuttaja. Myös suunnittelu- ja toteutuskilpailuita olisi hedelmällistä kehittää kohti kumppanuuksia.

Kaupunki voisi pyytää rakennuttajia suunnittelijoineen vapaammin esittämään, mitä ja minne nämä olisivat lähivuosina halukkaat toteuttamaan. Kaupunki saisi näin lisää suunnitteluresursseja ja toimijat voisivat näyttää mihin pystyvät, kaupungin ohjauksessa ja porkkanafilosofia edellä.

Tero Vanhanen

arkkitehti SAFA, KJs-sertifioitu kiinteistöjohtaja, Mäntsälä

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Lukijan mielipide|Arkkitehtuurikilpailuilla etsitään parasta mahdollista suunnitteluratkaisua

Luetuimmat - Mielipide

Luitko jo nämä?