Valtioiden politiikka vaikuttaa bisnekseen - Mielipide | HS.fi
Mielipide|Lukijan mielipide

Valtioiden politiikka vaikuttaa bisnekseen

Poliittiset lausunnot ovat yritysjohtajalle kuin tanssia veitsenterällä.

Julkaistu: 22.7. 2:00

Sami Sillanpää toi kirjoituksessaan (HS Merkintöjä 19.7.) osuvasti esiin yritysjohtajien poliittisen välinpitämättömyyden, kun hän kertoi suomalaisen liikemiehen todenneen hänelle: ”Kiinan yksinpuoluevalta oli hyvä asia ja ihmisoikeuksista puhuminen epäolennaista, koska markkinat olivat huikeat.”

Poliittiset tilanteet suomalaisyritysten hyvin tuntemissa maissa ovat muuttuneet nopeasti viime vuosikymmenen aikana. Kiinan tilanteen pystyi ehkä jopa näkemään, mutta harva osasi ennustaa pölhöpopulismin nousua Unkarissa ja Puolassa, tai Krimin sodan aiheuttamaa myllerrystä Venäjällä. Kaikki nämä tapahtumat ovat muuttaneet myös bisnespelikenttää pysyvästi.

Suomalaisen yritysjohtajan, joka voi kotimaassaan esittää mitä erilaisimpia näkökantoja julkisesti, on valitettavasti pidettävä suunsa supussa ulkomaan asioista. Kun vastassa on diktatuuri tai sellaiseksi pyrkivä, mikä tahansa voi vaikuttaa yrityksen oman tiimin toimintaan kielteisesti.

Kun minulla on yrittäjänä tehtaat vaikkapa Lähi-idässä, Venäjällä, Kiinassa ja Unkarissa, pitää ihan oikeasti miettiä, mitä mieltä olen julkisesti vaikkapa uskonnonvapaudesta, sateenkaaren väreistä tai Nalle Puhista. Haluanko omilla sanomisillani vaikeuttaa omien työntekijöideni tai heidän perheidensä elämää?

Kun ulkomaiset yritysjohtajat työskentelevät niin sanotuissa vaikeissa maissa, turvallisuuspalvelut seuraavat heidän sosiaalisen median käyttöään aktiivisesti.

Matkapuhelimen kuuntelu on arkipäivää – tämän tosiasian kanssa on vain opittava elämään. Uuden teknologian ansiosta kääntäminen suomesta muulle kielelle onnistuu sekunneissa, joten suomen kielen käyttäminen mielipideasioissa ei todellakaan suojele.

Yrityksen tulee nykypäivänä noudattaa laajaa yritysvastuun kirjoa, olivatpa vastuut luonteeltaan sitten ympäristöön, sosiaalisiin asioihin tai yrityksen hallintoon liittyviä.

Mutta kansainvälistyvän yrityksen tulee pohtia entistä enemmän sitä, missä maassa kauppaa voi ja kannattaa pitkäaikaisesti tehdä. Mikä tuntui hyvältä eilen, ei ehkä ole sitä enää tänään.

Ja kauppaa pitää kuitenkin tehdä. Sitähän ne suomalaiset poliitikotkin haluavat.

Topi Paananen

yrittäjä, Peikko Group oy, Lahti

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Kolumni|Kiinan edessä oli turha nöyristellä taloussyistä – nyt kärsii bisneskin

Luetuimmat - Mielipide

Luitko jo nämä?