Pelastustoimi pitää päivittää 2020-luvulle - Mielipide | HS.fi
Mielipide|Lukijan mielipide

Pelastustoimi pitää päivittää 2020-luvulle

Tehottomuus näkyy käytännössä esimerkiksi metsäpalojen sammuttamisessa.

Julkaistu: 25.7. 2:00

Hallitus suunnittelee pelastustoimen muuttamista sote-maakuntien järjestettäväksi. Tavoitteena on kehittää pelastustoimea valtakunnallisena järjestelmänä, vahvistaa valtion ohjausta sekä varmistaa, että sote-maakuntien pelastuslaitoksilla on mahdollisuus tuottaa tarvittaessa ensihoitopalveluja. Uudistuksessa myös tavoitellaan nykyistä tehokkaampaa ja taloudellisempaa pelastustoimea.

Tosiasiassa pelastustoimi on jo nyt erittäin taloudellista. Tätä voidaan tarkastella esimerkiksi valtion tilinpäätöksestä, turvallisuusviranomaisten kohdalta. Vuoden 2018 valtion tilinpäätöksessämuiden turvallisuusviranomaisten kulut olivat noin 80 000 euron luokkaa yhtä alalla toimivaa työntekijää kohden, siinä missä kulut yhtä pelastusalalla toimivaa henkilöä kohden olivat tuona vuonna noin 21 000 euroa. Tämä johtuu siitä, että suuri osa pelastustyötä päivittäin tekevästä henkilöstöstä on sopimuspalokuntalaisia.

Kuntien yhdessä huolehtima alueellinen pelastustoimi on resursseiltaan alimitoitettu. Siitä johtuen pelastustoimi ei ole alueellisena toimijana kehittynyt oikeastaan yhtään.

Tehottomuus näkyy esimerkiksi metsäpalojen sammuttamisessa. Pelastuslaitoksilla ei ole riittävästi lennokkeja, joiden avulla saataisiin ilmakuva palon kohteesta heti ensimmäisen paloauton saapuessa paikalle. Se helpottaisi päättämään nopeasti, miten sammutustyöhön tulisi ryhtyä. Vesi puolestaan kuljetetaan metsäpalon kohteeseen letkuilla miesvoimin. Letkut voitaisiin selvittää myös koneellisesti, mutta pelastustoimelta puuttuu riittävä määrä esimerkiksi mönkijöitä sitä varten. Vettä voitaisiin kuljettaa palon alueelle myös metsätraktoreilla, mutta niihin sijoitettavaa säiliökalustoa pelastustoimella on käytössään koko maassa vain yksi kappale.

Metsäpalojen sammuttaminen ei ole ainoa osa pelastustoimea, joka vaatii kiireellistä kehittämistä. Käyttöön tulisi saada varma ja nykyaikainen hälytysjärjestelmä. Rakennuspalojen sammuttamiseen tarvitaan myös robotteja työturvallisuuden parantamiseksi. Pelastustoimen johtamisessa, tehtävien tilastoinnissa ja onnettomuuksien analysoinnissa tarvitaan nykyaikaisempaa tietotekniikkaa. Pelastushenkilöstön koulutus puolestaan edellyttää mahdollisuutta käyttää simulaattoreita nykyistä paremmin.

Pelastusala nostetaan tekniseltä suorituskyvyltään 2020-luvulle kehittämisohjelmalla ja järkevällä, toimivalla rahoitussuunnitelmalla. Jälkeenjääneisyys voidaan korjata hyvin aikataulutetulla, rahoitukseen kiinnitetyllä ohjelmalla esimerkiksi viidessä vuodessa.

Kansalaiset luottavat pelastustoimeen, mutta uskottava pelastustoimi syntyy ja vahvistuu vain alaa reilusti kehittämällä. Kehittämiseen tarvitaan rahaa, mutta pelastustoimi säilyy silti – sopimuspalokuntatoiminnan vuoksi – edullisena turvallisuusorganisaationa.

Isto Kujala

järjestöneuvos, Lahti

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Luetuimmat - Mielipide

Luitko jo nämä?