Vuokra-asuntojen markkinoilla näkyy arjen rasismi - Mielipide | HS.fi
Mielipide|Lukijan mielipide

Vuokra-asuntojen markkinoilla näkyy arjen rasismi

Hetken voi myös miettiä, kenelle itse vuokraisi asunnon. Mutta kannattaako aina asettua vahvemman puolelle?

Julkaistu: 27.7. 2:00

Olen kierrellyt maahanmuuttajanuorten kanssa vuokra-asuntojen esittelyissä useana vuonna. Niissä arjen rasismi ilmenee hyvin selkeästi. Saapuessamme paikalle meitä ei yleensä noteerata lainkaan. Asunnon esittelijä, oli hän sitten omistaja tai välittäjä, keskittyy yleensä täysin suomalaisiin hakijoihin. Maahanmuuttajanuorelle ei puhuta, häneltä ei kysytä mitään eikä häntä pidetä millään tavoin ihmisarvoisena vuokralaisehdokkaana. Aina ei edes tervehditä.

Kun nuori on aikansa kierrellyt turhaan kymmenissä asuntonäytöissä, täytyy hänen olla henkisesti vahva, jotta pystyy säilyttämään itsekunnioituksensa. Tekee se minullekin tiukkaa, kun saan osani ylenkatseesta.

Olen etsinyt bulvaanina asuntoa monelle maahanmuuttajanuorelle. He ovat kaikki saapuneet Suomeen vuoden 2015 pakolaiskriisin aikana – eli ovat juuri se kaikkein vaikeimmin asutettava kohderyhmä. Vuokra-asunnon valintahierarkiassa edelle menee automaattisesti aina ensin nuori suomalainen nainen, sen jälkeen suomalainen vanhempi nainen tai työelämässä vakiintunut mies. Seuraavana listassa tulevat suomalainen nuori mies tai maahanmuuttajanainen. Vuokra-asuntojen vapailla markkinoilla maahanmuuttajamiehen mahdollisuudet ovat siis kutakuinkin olemattomat. Onneksi löydämme joskus, vaikkakin liian harvoin, myös ennakkoluulotonta suhtautumista.

Jos ihan rehellisiä ollaan, voisin hetken itsekin miettiä vuokraisinko asuntoni opiskelijanaiselle vai samanikäiselle ammattikoulua käyvälle maahanmuuttajapojalle. Miettisin, mutta vain hetken, sillä moraali syntyy empaattisesta kyvystä asettua toisen asemaan. Itsereflektioon voi liittää rationaalista suhteellisuudentajua. Kumpi hakijoista on vahvemmassa asemassa? Pitääkö asettua automaattisesti aina vahvemman puolelle vai voisiko joskus valita halunsa tukea heikompaa ja haavoittuvampaa osapuolta missä tahansa elämän valinnassa?

Suomalaiseen agenttiin turvautuminen yhteiskunnassa pärjätäkseen on lähtökohtaisesti monella tapaa ongelmallinen keino, johon kenenkään ei saisi olla pakko turvautua. Arjen käytännöt kertovat paljon syvälle yhteiskuntaamme rakenteistuneesta rasismista ja syrjinnästä.

Kimmo Harju

Tampere

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Luetuimmat - Mielipide

Luitko jo nämä?