Maailman köyhimmät ihmiset unohdettiin komission solidaarisuuspuheissa - Mielipide | HS.fi
Mielipide|Lukijan mielipide

Maailman köyhimmät ihmiset unohdettiin komission solidaarisuuspuheissa

Koronaviruspandemian vuoksi yli puoli miljardia ihmistä voi pudota köyhyysrajan alapuolelle. Heistä harva asuu EU-maassa.

Julkaistu: 31.7. 2:00

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ja kansainvälisistä kumppanuuksista vastaava komissaari Jutta Urpilainen kiittivät (HS 29.7.) Euroopan unionia sen osoittamasta solidaarisuudesta ja tuesta koronakriisistä eniten kärsiville jäsenmaille.

Samassa huippukokouksessa jäsenmaat päättivät kuitenkin olla kantamatta maailmanlaajuista vastuuta pandemian seurauksista. Komissio oli aikaisemmin keväällä esittänyt humanitaarisen avun ja kehitysyhteistyön määrärahojen korotusta osana EU:n elpymisvälinettä. Huippukokouksessa nämä korotukset jäivät toteuttamatta. Samalla myös ulkosuhderahoituksen osuus tulevasta, monivuotisesta budjetista pieneni aikaisemmin esitetystä määrästä.

Pandemian seurauksena 130:tä miljoonaa ihmistä uhkaa nälänhätä, ja yli puoli miljardia ihmistä voi pudota köyhyysrajan alapuolelle. Näistä ihmisistä harva asuu EU:n jäsenmaissa.

Saharan eteläpuolisen Afrikan maista monikaan ei nauti vahvaa luottoluokitusta saadakseen edullista lainaa markkinoilta EU:n tapaan. Jotta Suomen ja EU:n Afrikka-strategiat eivät jäisi vain poliittiseksi sanahelinäksi, Suomen ja Euroopan päättäjien tulee osoittaa myös rahoitusta kehitys- ja kauppakumppanuuksien syventämiseksi Afrikan maiden kanssa.

Niina Tenhio

kehitysrahoituksen asiantuntija, Fingo ry

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Vieraskynä|Solidaarisuus EU:ssa hyödyttää myös Suomea

Euroopan unioni|Komission viesti EU-paketin epäilijöille Suomessa: Mitä tapahtuisi, jos Euroopasta ei olisi enää varaa matkustaa Lappiin?

Luetuimmat - Mielipide

Luitko jo nämä?