Onko vapaus mennä yölläkin kauppaan välttämätöntä, sillä se altistaa yötyöläisen unihäiriöille - Mielipide | HS.fi
Mielipide|Lukijan mielipide

Onko vapaus mennä yölläkin kauppaan välttämätöntä, sillä se altistaa yötyöläisen unihäiriöille

Julkaistu: 1.8. 2:00

Nykyään kiinnitetään paljon huomiota uneen, sen riittävään määrään ja laatuun (esim. HS Mielipide 31.7.). On paljon tutkimustietoa siitä, että laadukas ja oikeaan aikaan sijoittuva uni on elintärkeää ihmisen hyvinvoinnille.

Tämän tiedon kanssa räikeässä ristiriidassa on se, miten välinpitämättömästi suhtaudumme yötyöhön. Kaikki yötyö ei ole välttämätöntä. Onko esimerkiksi ruokakaupassa asiointi keskellä yötä tai ravintolassa aamuun saakka jatkuva juhliminen todella tarpeellista? Palveluiden aukiolo ympäri vuorokauden tarkoittaa aina niiden mahdollistajille – eli työntekijöille – väistämättä unihäiriöille altistumista, sillä päivällä nukkuminen ei korvaa tärkeää, kunnollista yöunta.

Mietinkin, mitkä palvelut ovat meille niin tärkeitä, että niiden täytyy olla tarjolla yölläkin, työntekijöiden hyvinvoinnin kustannuksella. Asiantuntijoiden hyvää tarkoittavat neuvot parempaan uneen valuvat hukkaan, jos ihminen ei saa nukkua silloin, kun sille on paras aika.

Maarit Ranta

viulunsoiton lehtori, Espoo

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Lukijan mielipide|Nukumme huonommin kuin koskaan aikaisemmin

Luetuimmat - Mielipide

Luitko jo nämä?