Rasistisiin puhetapoihin pitää uskaltaa puuttua - Mielipide | HS.fi
Mielipide|Lukijan mielipide

Rasistisiin puhetapoihin pitää uskaltaa puuttua

Julkaistu: 1.8. 2:00

Pitkin kesää jatkunut keskustelu rakenteellisesta rasismista Yhdysvalloissa ja koti-Suomessa on saanut miettimään, mitä tulisi tehdä ”vanhemman kansan” mielipiteille. Moni on kuullut esimerkiksi isovanhemman käyttävän n-sanaa, joka särähtää korvaan mutta josta isovanhemmat eivät ole moksiskaan. Asiasta mainittaessa usein puolustuksena vedotaan, että kyseinen sana ei ole heidän lapsuudessaan ollut paha.

Rasismin vastustaminen edellyttää aktiivisia toimia ja rasismin olemassaolon tunnistamista. Myös isovanhempiemme tulisi kantaa kortensa kekoon, jotta rasisminvastainen toiminta ei jää vain esimerkiksi yliopistopiireihin tai nuorten keskuuteen. Jokaiselta tulisi löytyä rohkeutta puuttua vanhemman ihmisen kielenkäyttöön ja tällä tavoin tarttua rasisminvastaiseen toimintaan konkreettisesti. Tarvitsemme aktiivisia toimia, jotta yhteiskuntamme olisi yhdenvertaisempi ja tasa-arvoisempi tulevaisuudessa kaikille.

Anna Hattunen

Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Luetuimmat - Mielipide

Luitko jo nämä?