Hiilihydraattikammosta on syytä päästä vihdoinkin eroon - Mielipide | HS.fi
Mielipide|Lukijan mielipide

Hiilihydraattikammosta on syytä päästä vihdoinkin eroon

Suomessa leipä ja täysjyväviljavalmisteet ovat tärkeimpiä kuidun lähteitä.

Julkaistu: 2.8. 2:00

Helsingin Sanomat arvioi BBC:n dokumenttia Totuus hiilihydraateista tavalla, joka ansaitsee muutaman huomion (HS 29.7.).

Erityisesti viljatuotteet ovat joutuneet tarpeettomasti syytettyjen penkille. Sen sijaan ravintokuitu nostetaan ansaitusti esiin, mutta sen lähteiksi listataan dokumentista kertovassa jutussa vain kasvikset, hedelmät ja pähkinät. Suomessa tärkeimpiä kuidun lähteitä ovat kuitenkin leipä ja erityisesti täysjyväviljavalmisteet.

Kuidun ja viljatuotteiden monista myönteisistä terveysvaikutuksista on viime vuosina kertynyt runsaasti uutta tietoa. Ne ovat oleellinen osa terveellistä pohjoismaista ruokavaliota. Runsas viljatuotteiden käyttö liittyy pienentyneeseen riskiin sairastua moniin kroonisiin sairauksiin, kuten lihavuuteen, kakkostyypin diabetekseen, sydän- ja verisuonitauteihin ja tiettyihin syöpiin.

Tuoreessa arvovaltaisessa JAMA Internal Medicine lehdessä (heinäkuu 2020) julkaistiin runsaalla 400 000 hengellä tehty pitkäaikaisseurantatutkimus, jossa osoitettiin, että eläinperäisen proteiinin – erityisesti punaisen lihan ja kananmunien – korvaaminen osittain kasvisperäisellä proteiinilla, kuten leivällä, pastalla ja muilla viljatuotteilla, voi pienentää kokonaiskuolleisuutta ja sydän- ja verisuonitautikuolleisuutta vähintään kymmenellä prosen­tilla.

Lisäanalyyseissä viljavalmisteiden kolmen energiaprosentin käytön lisääminen kanamunien tai punaisen lihan asemasta vähensi kokonaiskuolleisuusriskiä jopa 25–30 prosenttia. Palkokasvit eivät tässä vertailussa pärjänneet leivälle, pastalle ja viljavalmisteille.

Täysipainoisessa ruokavaliossa voi hyvin lisätä täysjyväviljan käyttöä, mukaan luettuna täysjyväpasta, eikä perunankaan nauttiminen kohtuudella ole suinkaan haitallista. Myös ekologiset syyt puoltavat kasvipainotteista ruokavaliota. Onneksi ruisleipä on valittu Suomessa kansallisruoaksi.

Matti Uusitupa

lääketieteen tohtori, emeritusprofessori, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Televisioarvostelu|BBC:n tiededokumentti hiilihydraateista ei helpota hiilariahdistusta, vaikka tuokin esiin kiinnostavia näkökulmia

Luetuimmat - Mielipide

Luitko jo nämä?