Kaupunkirakennetta ei pidä tiivistää Helsingin Torkkelinmäellä - Mielipide | HS.fi
Mielipide|Lukijan mielipide

Kaupunkirakennetta ei pidä tiivistää Helsingin Torkkelinmäellä

Torkkelinmäki on luokiteltu valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi.

Julkaistu: 2.8. 2:00

Rikhard Manninen, Pasi Rajala ja Tuomas Hakala Helsingin kaupungilta vastasivat kritiikkiin Helsingin kaupunkisuunnittelun laadusta. Heidän mukaansa ”mitkään selvitykset tai osallistamismenetelmät eivät poista sitä tilannetta, että lähes poikkeuksetta alueisiin ja suunnitelmiin liittyy ristiriitaisia arvoja ja intressejä” (HS Mielipide 26.7.).

Tuore esimerkki tällaisesta tilanteesta on Helsingin Sanomissa laajasti esitelty Suomen suurimman yksityisen asuntosijoitusyhtiön Kojamo Oyj:n hanke muuttaa Helsingin Torkkelinmäellä sijaitseva, vuonna 1929 teollisuuskouluksi valmistunut rakennus asuinkäyttöön ja rakentaa tontin Pengerpuiston puolelle kokonaan uusi rakennus (HS 26.7.).

Kaupunkitoimialan verkkosivuilla esillä olevat, asemakaavan muutosta koskevat suunnitelmat osoittavat, kuinka uudisrakennus peittää entisen koulun koko puistojulkisivun romut­taen sen perusajatuksen: linnamainen rakennus avautuu puistoon noudattaen klassistisen monumentaaliarkkitehturin ihanteita eduspihasta. Vastaavan kaltainen Cour d’honneur liittää esimerkiksi Louvren palatsin Tuileries’n puistoon.

Ottamatta kantaa suojellun rakennuksen uuteen käyttöön, kaupunkirakennetta ei pidä tiivistää Kalliossa eikä ainakaan Torkkelinmäellä, joka on luokiteltu valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuri­ympäristöksi.

Mikäli hanke toteutuu nyt esillä olevien suunnitelmien kaltaisena, todistaa se näkemystä kaupunkisuunnittelun ristiriitaisista intresseistä.

Sari Nieminen

arkkitehti, taiteilijaprofessori, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Rakentaminen|Kallion ”Eduskuntataloon” suunnitellaan asuntoja – Tältä talo näyttää sisältä

Lukijan mielipide|Helsingin kaupunkisuunnittelu on laadukasta ja edistää lakiin kirjoitettuja tavoitteita

Luetuimmat - Mielipide

Luitko jo nämä?