Oppivelvollisuuden uudistusta ei pidä tehdä ilman riittäviä resursseja - Mielipide | HS.fi
Mielipide|Lukijan mielipide

Oppivelvollisuuden uudistusta ei pidä tehdä ilman riittäviä resursseja

Vaarana on, että opetusryhmien koot kasvavat ja henkilökohtaisen tuen määrä vähenee.

Julkaistu: 2.8. 2:00

Pilvi Torstin (sd) mukaan oppivelvollisuusiän noston vastustajat tulevat samalla kannattaneeksi sitä, että on ok lopettaa koulu 15-vuotiaana (HS Mielipide 1.8.).

Näinhän asia ei ole. Niin uudistuksen kannattajat kuin kriitikotkin ovat yhtä mieltä siitä, että kaikkien nuorten on suoritettava vähintään toisen asteen tutkinto. Ilman sitä ei työelämässä pärjää. Kyse onkin siitä, miten tuohon tavoitteeseen päästään.

Tuoreimmat Pisa-tulokset kertovat, että 14 prosentilla kahdeksasluokkalaisista ei ole riittävää lukutaitoa. Perustaitojen vahvistamisen kannalta onkin erittäin huolestuttavaa, että perusopetuksen vahvistamisessa hallitus nojaa puhtaasti erilaisiin hankerahoihin.

Aliresursoituna oppivelvollisuuden uudistusta ei pidä tehdä. Monet koulutuksen järjestäjät – niin yksityiset kuin kunnallisetkin – nostivat tämän huolen lausuntokierroksella esiin. Tällöin opetuksen järjestäjät joutuisivat hakemaan säästöjä muualta, kuten Pia Pakarinen (kok) ja Paula Risikko (kok) huomauttivat (HS Mielipide 31.7.).

Onkin aito vaara, että uudistuksen myötä opetusryhmien koot kasvavat, opiskelijoiden valinnan mahdollisuudet kapenevat ja henkilökohtaisen tuen määrä vähenee. Tämä ei ole uudistuksen tavoitteiden hengen mukaista.

Laura Rissanen

johtaja, Sivistystyönantajat, oppivelvollisuuden seurantaryhmän jäsen, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Lukijan mielipide|Vastustamalla oppivelvollisuuden uudistamista tulee puolustaneeksi oikeutta lopettaa koulu 15-vuotiaana

Lukijan mielipide|Oppivelvollisuuden pidentäminen ei poista keskeytyksiä eikä syrjäytymisen juurisyitä

Luetuimmat - Mielipide

Luitko jo nämä?