Uusiutuva energia ei riitä vetytavoitteisiin - Mielipide | HS.fi
Mielipide|Lukijan mielipide

Uusiutuva energia ei riitä vetytavoitteisiin

Julkaistu: 2.8. 2:00

Helsingin sanomien pääkirjoituksessa todetaan, että EU:n vetystrategiassa uusiutuvilla energianlähteillä tuotettava vety olisi vuosina 2030–2050 laajassa käytössä kaikilla aloilla, joilla fossiilisesta hiilestä irtautuminen muilla keinoin on vaikeaa (HS 27.7.).

Fossiilisten polttoaineiden korvaamiseen vetyä tarvitaan kuitenkin niin suuria määriä, että pelkästään tuuli- ja aurinkoenergian ylijäämänä syntyvä tuotanto ei kata kaikkea tarvetta. Jo kirjoituksessa mainitun SSAB Raahen terästehtaan tuotanto vetyteknologialla tarvitsisi enemmän sähköä kuin Pyhä­joelle kaavailtu ydinvoimala tuottaisi vuodessa (Yle 8.9.2019).

Tuuli ja aurinko eivät ole ainoita keinoja tuottaa vetyä, eikä vedyn tuotantoa tulisikaan sitoa vain uusiutuvaan ener­giaan. Oleellista on, että päästötavoitteista pidetään kiinni.

Aino Tuominen

diplomi-insinööri, Helsingin tieteen ja teknologian vihreät ry, Helsinki

Jani-Petri Martikainen

filosofian tohtori, Viite – Tieteen ja teknologian vihreät ry , Espoo

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Pääkirjoitus|Vety tuo vauhtia ilmastotoimiin

Luetuimmat - Mielipide

Luitko jo nämä?