Asumisoikeuden todellinen hinta mitätöi irtisanomissuojan - Mielipide | HS.fi

Asumisoikeuden todellinen hinta mitätöi irtisanomissuojan

Jatkuvat poismuutot suurimpien valtakunnallisten yhtiöiden kohteista johtuvat yleensä siitä, että asukkaat haluavat oikeasti pysyvän eli taloudellisesti ja kauaskatseisesti kestävän asumisratkaisun.

4.9. 2:00

Jari Riskilä antoi mielipidekirjoituksessaan (HS 23.8.) vajavaisen kuvan asumisoikeusasumisen (aso) hintatasosta. Tarkempi kuva toisi esiin eri yhtiöiden väliset suuret hintaerot. Esimerkiksi Helsingin kaupungin aso-yhtiön Hason kuukausivastikkeet ovat noin kolmanneksen edullisempia kuin maan suurimman aso-isännöintiyhtiön Asuntosäätiön vastikkeet Helsingissä. Keskikokoisessa asunnossa tuo ero merkitsee vuositasolla noin paria tuhatta euroa.

Lisäksi Riskilän käyttämistä laskelmista oli jätetty pois asumisoikeusmaksun lyhennykset ja korot sekä asukkaiden itsensä kustantamat, usein suuretkin remontit, joista ei tyypillisen asumiskeston – Asuntosäätiöllä noin kahdeksan vuoden – jälkeen pois muutettaessa hyvitetä juuri mitään.

Vaikka asumisoikeusmaksuksi kutsutun kynnysrahan saa lähtiessään takaisin, ei se paljoa lohduta poismuuttajaa, joka uskoi saavansa sitä vastaan pysyvän asumisoikeuden mutta ylihinnoittelun valjettua joutuikin pettymään.

Jatkuvat poismuutot suurimpien valtakunnallisten yhtiöiden kohteista johtuvat yleensä siitä, että asukkaat haluavat oikeasti pysyvän ja taloudellisesti kestävän asumisratkaisun. Siksi suurin osa lähtijöistä siirtyy omistussektorille.

Jos asumisoikeutta pidetään vuokra- ja omistusasumisen välimuotona, sitä ja sen hintaa tulisi verrata myös omistusvaihtoehtoon. Vertailusta on tähän saakka vaiettu, sillä vertailu murskaisi illuusion kohtuuhintaisuudesta. Tyypillisesti asumisoikeusasukkaalle, kuten myös vuokralaiselle, asumisura tulee ajan oloon maksamaan vähintään kaksi kertaa niin paljon kuin omistusasunnon ostajalle. Silti noita varattomimpien ihmisten tuplahintaisia asumisia väitetään kohtuuhintaisiksi.

Aso-asumisen hinnannousu jyrkentyy rajusti, jos yhtiöiden vaatima lakiuudistus menee läpi. Lausuntomme kannattaa lukea osoitteesta www.asumisoikeusasukkaat.fi.

Eric Hällström

puheenjohtaja, Suomen Asumisoikeusasukkaat Saso ry

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide