Hallituspuolueiden sote-esitys antaa jokaiselle jotain, mutta paljon jää vielä auki - Mielipide | HS.fi

Hallituspuolueiden sote-esitys antaa jokaiselle jotain, mutta paljon jää vielä auki

15.10. 2:00

Karjalainen kommentoi hallitus­puolueiden sopua sote-uudistuksesta.

”Eduskunnan päätöksiin ja niiden voimaantuloon menee vielä vuosia. – – Joka tapauksessa tämä vaihe on historiallinen, ja siitä hallitus ansaitsee kiitokset.”

”Sote-palvelujen uudistuspakettia on yritetty tehdä 15 vuotta. Nyt maali on lähempänä kuin koskaan ennen, vaikka sote- ja maakuntahallinnon uudistusta ei saatu kokonaan valmiiksi tälläkään kertaa.”

”Taloudellisesti uudistus kohtelee kuntia eri tavoilla. Näitä vaikutuksia kunnille luvataan tasata.”

Iltalehti muistuttaa, että kukaan ei vielä tiedä, muuttuvatko asiat parempaan suuntaan ja riittävätkö rahat.

”Valtio päättää kaiken rahanjaon periaatteista, jakaa rahat ja hyväksyy – tai hylkää – alueiden suunnitelmat palvelujen toteuttamiseksi.”

”Parhaimmillaan valtio luo tällä tasa-arvoisemmat puitteet kaikille suomalaisille – nyt peruspalvelujen saatavuus vaihtelee liikaa kunnasta riippuen. Pahimmillaan luodaan kankea byrokraattinen järjestelmä, joka ei kannusta paikallistasolla luoviin ja ketteriin järjestelyihin.”

Kalevan mukaan edellytykset uudistukselle ovat nyt olemassa, kun ei tarvitse kiistellä yksityisen palvelun­tarjoajan roolista ja hallinto­himmelistä.

”Marinin hallituksen sote-mallia voikin luonnehtia Sipilän hallituksen riisutuksi malliksi.”

”Esitys tässä muodossa on kompromissi, jossa jokainen saa jotakin. Lakiluonnos pitää sisällään Sdp:lle ja vasemmistoliitolle tärkeän julkisen toimijan vahvan roolin, keskustalle maakuntamallin, vihreille suurille kaupungeille asukasmäärän kasvuun perustuvan lisän ja Rkp:lle ruotsin­kielisten palvelujen turvaamisen.”

”Sopuesityksestä huolimatta huolta herättää järjestelmän rahoituksen kestävyys ja alueellisten palvelujen turvaaminen. – – Käytännössä on vaikea nähdä, miten harvaan asuttujen alueiden palvelut turvataan, mihin hintaan ja kenen järjestämänä.”

Keskisuomalainen luonnehtii esitettyä mallia oikean­suuntaiseksi.

”Nyt hyväksytty lakipaketti ei ole täydellinen eikä täytä kaikkia uudistukselle asetettuja odotuksia. Silti on parempi saada viimein aikaan edes laiha sote-sopu kuin jatkaa vuosien ideologista kiistelyä.”

Aamulehti pitää tärkeänä, että ­uudistus liikahtaa eteenpäin, vaikka rahoitus­pohjan kestävyys huolettaa.

”Koska uudessakin mallissa palvelut pitää turvata kaikilla alueilla ja koko vuoden ajaksi, on olemassa vaara, että rahat eivät riitä ja valtiota huudetaan toistuvasti apuun.”

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide