Viikon puheenaiheet - Mielipide | HS.fi

Viikon puheenaiheet

18.10. 2:00

1) Epidemia

Koronavirusepidemia politisoitui kuluneella viikolla, kun eduskunta äänesti torstaina perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd) luottamuksesta. Kiuru sai odotetusti luottamuksen hallituspuolueiden edustajien äänin 106–79.

Etenkin joillekin keskustan edustajille otti koville äänestää Kiurun luottamuksen puolesta. Ryhmäkuri kuitenkin piti.

THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta ja pääministeri Sanna Marin (sd) jatkoivat keskustelua maskisuosituksesta Twitterissä. Nyt asia on tiettävästi loppuun käsitelty.

2) Sote

Sote-uudistus nytkähti eteenpäin, kun hallitus esitteli tiistaina tuhatsivuisen lakiluonnoksen sisältöä.

Vaikka sotea on hinkattu jo 15 vuotta, ei sen läpimeno ole vieläkään läpihuutojuttu. Esitys sai lausuntokierroksella runsaasti kipakkaa palautetta muun muassa rahan jaosta ja yksityisen palvelutuotannon asemasta. Hallitus onkin muokannut esitystään jopa yllättävän paljon palautteen pohjalta.

Sanna Marinin (sd) hallituksen esitys on karsittu versio edellisen hallituksen utopistisista tavoitteista.

3) Sähkö

Ylen selvitys sähkön siirtohinnoista paljasti sen, mitä epäiltiinkin: sähköverkkoyhtiöt nostivat siirtohintoja enemmän kuin mitä olisi tarvittu maakaapeloinnin kuluihin.

Politiikan päättäjien kannalta tämä on noloa. Siirtohintojen nosto tapahtui sähkömarkkinalain uudistuksen mukaisesti, ja uudistuksen hyväksyi eduskunta. Lopputulos heikentää halua vähentää energiankulutusta, vaikka päättäjät sitä toivovat. Jos sammuttaa lampun ja säästää euron, nuukailu ei tuota tulosta, koska siirtohinta pysyy yhtä korkeana.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide