Digituen antaminen on liikaa vapaaehtoisten harteilla - Mielipide | HS.fi

Digituen antaminen on liikaa vapaaehtoisten harteilla

Yhteiskunnan on otettava enemmän vastuuta digitaitojen opettamisesta.

16.11.2020 2:00

Digitaidot ovat uusi kansalaistaito. Tämä lause on meille digituen parissa työskenteleville tullut tutuksi viime aikoina.

Digitaaliset palvelukanavat helpottavat ja nopeuttavat yhteydenpitoa viranomaiseen. Myös lähes kaikki maailman tieto, yhteydenpito sukulaisiin ja ystäviin, harrastus- ja yhdistystoiminta sekä kulttuuri ovat esimerkkejä niistä asioista, joihin voi nykyään osallistua sähköisten apuvälineiden avulla.

Digitaidot helpottavat elämää, antavat lisää sisältöä, ja oma henkilökohtainen vapaus kasvaa. Luulisi siis, että julkisen puolen panostukset digitaitojen opettamiseen olisivat valtavat.

Näin ei nyt kuitenkaan ole. Digi- ja väestötietovirasto on onneksi viime vuosina alkanut paneutua asiaan. Se ja sen koordinoimat alueelliset digitaalisen tuen hankkeet ovat koonneet tietoa tuen tarjoajista, rakentaneet paikallisia yhteistyöverkostoja ja tarjonneet apua digitukityötä tekeville tahoille. Itse opastusta se ei kuitenkaan tarjoa.

Kirjastot ovat olleet hyvin aktiivisesti mukana antamassa digitukea, mutta niiden resurssit eivät riitä täysipainoiseen opettamistyöhön.

Olemme siis tilanteessa, jossa suuren osan digitaitojen opastamis- ja opetustyöstä tekevät vapaaehtoiset. Jos ja kun digitaidot ovat uusi kansalaistaito, ei ole kestävää, että digituen antaminen on paljolti ahkerien vapaaehtoisten harteilla, jotka eivät saa mitään korvausta työstään.

Ikääntyneille ihmisille tulee turvata digitaalisten palveluiden neuvonta, ohjaus ja tuki. Vastuu tästä on oltava julkisella vallalla.

Vapaaehtoistyötä tehdään auttamisen halusta. Nyt tuntuu, että tähän auttamisen haluun ladataan kuitenkin liikaa odotuksia ja vastuuta. Yhtenä ratkaisuna voisikin olla hybridimalli, jossa opastusta ja neuvontaa tarjoavat saman katon alla auttamishaluiset vapaaehtoiset yhdessä kunnan työntekijän kanssa. Toisaalta nykyisille vapaaehtoisille voitaisiin maksaa korvaus tästä työstä.

Joonas Rentola

Juha Viitanen

Verkosta virtaa -toiminta, Eläkkeensaajien keskusliitto

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide