Vammaisilla teetettävä avotyö on riistoa - Mielipide | HS.fi

Vammaisilla teetettävä avotyö on riistoa

”Korvauksena” usean tunnin työstä vammaiselle maksetaan muutaman euron ahkeruusraha päivältä.

30.11.2020 2:00

Työministeri Tuula Haatainen (sd) ja oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) ottivat kirjoituksessaan esille (HS Vieraskynä 23.11.) ulkomaisen työvoiman hyväksikäytön työmarkkinoillamme ja suunnitellut toimenpiteet ongelman ratkaisuksi.

Valtionhallinnon pitäisi kuitenkin huomata, että myös vammaisilla teetettävä avotyö pysyvänä ratkaisuna on riistoa.

Avotyö on kuntien vastuulla olevaa, sosiaali- ja vammaispalvelulakien mukaista työtoimintaa, jota järjestetään varsinaisten työkeskusten ulkopuolella.

Malli oli alun perin tarkoitettu siirtymäksi palkkatyöhön. Tarkoituksena oli mahdollistaa vammaisille pääsy työelämään.

Avotyöstä näyttää kuitenkin tulleen pysyvä tapa ”työllistää” erityisesti noin 2 500 kehitysvammaista. Työtehtävät ovat avustavia tehtäviä esimerkiksi keittiö- ja siivousalalla, kaupoissa tai kiinteistöhuollossa niin julkisissa laitoksissa kuin yksityisissä yrityksissäkin.

Tästä työstä ei makseta palkkaa. Se ei mahdollista palkallista kesälomaa eikä työterveyshuoltoa. ”Korvauksena” usean tunnin työstä vammaiselle maksetaan muutaman euron ahkeruusraha päivältä. Tällaiseen armopalaan kukaan vammaton ei suostuisi.

Avotyön ongelmaan on olemassa hyvä ratkaisumalli. Väitöskirjaani vuonna 2017 haastatelluista vammaisista monet olivat eläneet pitkään työkyvyttömyyseläkkeen ja eri etuuksien varassa. Tarvittavan ammatillisen koulutuksen avulla useimmat heistä olivat työllistyneet avoimille työmarkkinoille osa-aikatyöhön.

He ansaitsevat nyt palkkatuloja lain sallimissa puitteissa, maksavat niistä veronsa ja kerryttävät ansiotulojensa mukaan työeläkettä.

Vammaisten riistosta työmarkkinoilla pitää vihdoinkin päästä eroon. Määräaikaiseksi tarkoitetusta mutta monille pysyväksi ratkaisuksi muodostuneesta avotyöstä on päästävä eläkkeen ja osa-aikatyöstä maksettavan normaalin palkkatulon yhdistelmään.

Marja Irjala

ekonomi, järjestöneuvos, Oulu

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide