Ammattikorkeakoulujen pääsykoe ei sovellu sosiaalialan opiskelijoiden valitsemiseen - Mielipide | HS.fi

Ammattikorkeakoulujen pääsykoe ei sovellu sosiaalialan opiskelijoiden valitsemiseen

Haussa ei käytetä enää psykologista testiä tai haastattelua, jossa voitaisiin arvioida sosiaalialalle hakevan tärkeimpiä ominaisuuksia.

1.12.2020 2:00

Osallistuin ammattikorkeakoulujen yhteisvalintakokeeseen hakeakseni sosionomikoulutukseen. Olen huolissani siitä, että koe ei mittaa sosiaalialalle tähtäävien soveltuvuutta opiskeluun ja työelämään.

Uudistuksen myötä saman seulan läpi siivilöidään opiskelijat useamman eri alan koulutuksiin, joilla ei ole juurikaan yhteistä toistensa kanssa.

Haussa ei käytetä enää psykologista testiä tai haastattelua, jossa voitaisiin arvioida sosiaalialalle hakevan tärkeimpiä ominaisuuksia: tunneälyä, ihmissuhdetaitoja, kykyä sulattaa alan kirjallisuutta sekä oikeaa motivaatiota ja kiinnostusta ihmisläheiselle alalle.

Kokeessa painotetaan vahvasti numeerista ongelmanratkaisua. Eettisen ongelman tunnistamisen tehtäviä siinä oli vain kymmenen.

Menetelmä on valittu kustannustehokkuuden takia, mutta opiskelijat eivät hakuprosessissa saa kosketusta siihen, mitä opiskelu sosiaalialalla on. Opiskelun keskeyttäjiä ja alanvaihtajia tulee luultavasti olemaan paljon, mikä tulee lopulta kalliimmaksi kuin valintaan panostaminen.

Haku ilman haastattelua ja psykologista testiä on riskialtista. Sosiaalialan työssä, esimerkiksi lastensuojelun, varhaiskasvatuksen tai mielenterveystyön parissa, vaikutetaan yhteiskunnan hyvinvointiin ja yksilöiden elämään merkittävällä tavalla.

Loistavinkaan opetussuunnitelma ei tuota laadukkaita ja päteviä osaajia, jos sosiaalityöhön tähtäävien soveltuvuutta ei ole testattu alalle sopivilla menetelmillä.

Huolestunut hakija

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide