Eriarvoistumisesta on syytä keskustella - Mielipide | HS.fi

Eriarvoistumisesta on syytä keskustella

Se, että tuloerot eivät ole Suomessa viime aikoina huolestuttavasti kasvaneet, ei tarkoita sitä, etteikö tilannetta voisi edelleen parantaa.

3.12.2020 2:00

Minna Halmeen ja Lassi Linnasen Vieraskynä-kirjoitus ”Suomalaisten eriarvoistuminen heikentää talouskasvua” (HS 27.11.) oli tarpeellinen puheenvuoro. Jeremias Nurmelan vastaus kirjoitukseen (HS Mielipide 1.12.) oli tarpeettoman hyökkäävä, kuin esittäen malliesimerkin julkisen keskustelun poteroitumisesta ja sen hedelmättömyydestä.

Nurmelan julistus siitä, että eriarvoistumisesta käytävä keskustelu olisi Suomessa tarpeetonta, oli erikoinen ja demokratian periaatteita halventava. Se, etteivät tuloerot ole viime aikoina huolestuttavasti kasvaneet, kertoo yhteiskuntarakenteiden toimivuudesta mutta ei siitä, etteikö tilannetta voisi tai pitäisi edelleen parantaa. Tuloerot ovat valitettavan usein myös hyvinvointieroja, mikä olennaisesti vaikuttaa myös hyvinvointiyhteiskunnan toimintaan.

Toivon hartaasti, että verotusta sekä muuta valtiontaloutta koskevat päätökset tehdään tutkittujen tosiasioiden eikä henkilökohtaisten tai poliittisten mielipiteiden nojalla. Saamme korkean verotuksen vastineeksi paljon, muun muassa yhteiskuntarauhan, ja verosuunnittelu olkoon sitä tekevien omallatunnolla.

Vuokko Suomäki

lukiolainen, Turku

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide