Puun jalostusaste nousee muotoilijan tai taiteilijan arvokkaissa käsissä - Mielipide | HS.fi

Puun jalostusaste nousee muotoilijan tai taiteilijan arvokkaissa käsissä

Parhaimmillaan puu on viesti laadusta ja luovuudesta, joka luo edellytyksiä myös uudelle taloudelle ja kestävälle kehitykselle. Tähän tarvitaan kunnollista koulutusta ja sitoutunutta oppilasta.

3.12.2020 2:00

Sampsa Saralehto kirjoitti mielipidekirjoituksessaan ”Kelloseppäkoulun tulevaisuus on turvattava” (HS 30.11.) aivan oikein, että erikoistuminen on välttämätöntä.

Osaamis- ja taitokoulutus on käynyt läpi rankan kutistamisprosessin. Huolestuneena olen seurannut puualan koulutuksen, erityisesti lähiopetuksen karilleajoa. Kuinka saavutamme korkeatasoista erikoisosaamista, jos jo alkeissa mennään riman ali?

Suomessa raha kasvaa puussa. Puu ymmärretään nykyään biomassana ja biotaloutena. Puhuttaessa uusien tuotteiden kehittämisestä tarkoitetaan, että puu jauhetaan, poltetaan, hajotetaan, liuotetaan kemiallisesti tai tislataan. Saadaan aikaiseksi kangasta, polttoainetta, kuitulevyä, selluloosaa. Vaneri ja erilaiset liimapalkit ovat tuotesuunnittelun lähtökohtia. Lautatavaraa viedään, samoin selluloosaa.

Valtiovallan tukema puuarkkitehtuuri luo parhaimmillaan uudenlaista ympäristöä, muotoilutuotteet esineistöä. Taideteollisen alan taide tuo tähän kuvaan loputtomasti uusia mahdollisuuksia. Taide on vapaa kenttä, jossa voi avata erilaisia ovia ja kokeilla materiaalin rajoja. Uutta osaamista voi soveltaa itsenäisinä teoksina tai käytännön ratkaisuina. Sille on palautettava se tehtävä, joka näkyy menestyksenä maailmalla.

Yksittäinen, systemaattisesti työskentelevä muotoilija tai taiteilija on oman sektorinsa erityisosaaja. Puun jalostusaste nousee juuri näissä arvokkaissa käsissä. Sen kohottaminen luo edellytyksiä myös uudelle taloudelle ja kestävälle kehitykselle.

Kunnollinen koulutus ja sitoutunut oppilas on lähtökohta tälle kehitykselle. Jos Suomessa ei ole kapasiteettia varmistaa omaa osaamiskoulutusta, voisiko tason varmistaa esimerkiksi yhteistyösopimuksilla pohjoismaisten laadukkaiden oppilaitosten kanssa?

Parhaimmillaan puu – taideteollisessa kontekstissa – on viesti suomalaisesta laadusta, luovuudesta, teknologiasta ja osaamisesta.

Ilona Rista

puutaiteilija, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide