Koronavirus leikkaa urheilijoiden palkkoja ja työpaikkoja vuosiksi – pahinta on, jos katsomoihin ei tule uusia faneja - Mielipide | HS.fi

Koronavirus leikkaa urheilijoiden palkkoja ja työpaikkoja vuosiksi – pahinta on, jos katsomoihin ei tule uusia faneja

Koronavirusepidemian jälkeenkään urheilutapahtumien yleisömäärät eivät välttämättä enää nouse epidemiaa edeltäneisiin lukuihin. Jos näin käy, se olisi myrkkyä seurojen ja sarjojen taloudelle.

3.12.2020 2:00 | Päivitetty 3.12.2020 9:07

Suomalainen ammatti- ja kilpa­urheilu on uuden ajan edessä, eikä se näytä pelkästään valoisalta.

Syynä on korona­virus­epidemia, joka vei urheilu­kilpailuilta katsojat ja romuttaa seurojen talouden.

Esimerkiksi Suomen suurimman sarjan eli jääkiekon Liigan katsojaluvut ovat romahtaneet. Tämän kauden pienin yleisömäärä on ollut lokakuun alussa ottelussa HPK–Lukko, jota oli katsomassa vain 651 ihmistä.

Eniten katsojia on ollut marraskuun 13. päivä pelatussa Tappara–Ilves-pelissä, 4 500. Se lienee Liigan ainoa loppuunmyyty ottelu koronarajoitusten aikana.

Seurojen akuutein talousongelma eivät suinkaan ole koronavirusepidemian takia asetetut yleisörajoitukset vaan se, että yleisöä ei ole tullut katsomoihin likikään niin paljon kuin rajoitusten puitteissa olisi ollut mahdollista. Ja kun katsojat eivät liiku, urheilussa ei liiku rahakaan.

Syksyn peleissä katsojista oli kadonnut kaikissa suurissa sarjoissa ainakin puolet vuoden takaiseen verrattuna. Jo se tarkoittaa valtavaa lovea seurojen tuloihin.

Lipputulojen lisäksi putoavat myös ravintolatulot, sponsoritulot, fanituotemyynti ja muusta oheismyynnistä saatavat tulot, kun väkeä ei tule peleihin.

Rahavirtojen kuivuminen taas johtaa kulujen leikkauksiin: vähemmän palkkaa pelaajille ja vähemmän seuratyöntekijöitä. Vähemmän kaikkea tai enemmän halvempaa ja huonompaa.

Koronavirusepidemian lopulliset vaikutukset urheiluun nähdään lähivuosina.

Uusien katsojien houkutteleminen otteluihin oli seuroille työlästä jo ennen korona­virusta. Tämä tuskin helpottuu, vaikka epidemia saadaankin rokotuksilla kuriin.

Kaikki vanhat katsojat eivät välttämättä palaa ensi kaudella lehtereille, sillä he ovat voineet löytää uusia huvituksia. Lisäksi epävarmuus isojen yleisötapahtumien turvallisuudesta jää helposti kytemään mieliin.

Vaikutus kertautuu, jos perheet jäävät pois katsomoista, sillä silloin kutistuvat seuraavat fanisukupolvet. Entä jos osa sponsoreista ei koe urheilua enää yhtä tärkeäksi kuin aiemmin ja ne vetävät rahansa pois?

Kurjistava kierre on nopeasti valmis. Sellaisen katkaisemiseen tarvitaan paljon työtä ja fiksumpia oivalluksia. Todennäköisesti kaikki tämä joudutaan tekemään aiempaa vähälukuisemmalla henkilöstöllä.

Kirjoittaja on HS:n urheilutoimituksen uutistuottaja.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide