Santahamina ei sovellu asuinalueeksi - Mielipide | HS.fi

Santahamina ei sovellu asuinalueeksi

Jos Santahamina rakennettaisiin asuinalueeksi, siellä tulisi vastaan paljon suurempia haasteita kuin esimerkiksi Malmin lentokentän alueella.

4.12.2020 2:00

Olli Sumari esitti (HS Mielipide 2.12.) Santahaminan muuttamista asutuskäyttöön ja arveli tämän ratkaisevan Helsingin laajenemistarpeet vuosiksi. Tämä ei ole mitenkään realistista.

Saarella on nyt muutama sata asuntoa. Jos saarelle rakennettaisiin edes Helsingin yhden vuoden tavoitemäärä, noin 7 000 asuntoa, jouduttaisiin rakentamaan kokonaan uusi ja mittava infra. Hevossalmen kääntösilta ei veneilykaudella pysty purkamaan juuri nykyistä suurempaa ajoneuvomäärää. Hevossalmen kautta kulkee vilkas venereitti, ja kiinteä silta estäisi purjealusten kulun salmesta. Kaksikaistainen tie Koirasaarentien liittymästä saarelle olisi tukossa. Pilaantuneiden maa-ainesten käsittelykustannukset olisivat suuria.

Saaren omistaa valtio, eivätkä Helsingin perimät kaavoitusmaksut riittäisi infrarakentamiskuluihin. Luontoväki, lähiseudun asukkaat ja Museovirasto vastustaisivat laajaa rakentamista, jolloin kaavoitus valituskierroksineen kestäisi vuosia. Sallittu rakennusoikeuden määrä jäisi vähäiseksi.

Varuskunnan nykyinen sijainti ei ole uhka ympäristölle, vaan suuri puolustuksellinen etu. Santahaminasta pääsee maitse ja vesitse hetkessä Helsingin keskustan suojaksi. Tämä on etu, jota ei ole monella länsimaalla. Varuskunnan siirtäminen muualle ei ole realistista.

Jos Santahamina rakennettaisiin asuinalueeksi, siellä tulisi vastaan paljon suurempia haasteita kuin esimerkiksi Malmin lentokentän alueella. Asutuksen rakentaminen vesitäyttömaalle tulisi kokonaisedullisemmaksi. Santahamina voidaan mielestäni vapauttaa muuhun käyttöön, kun Puolustusvoimat on siihen omasta halustaan joskus valmis.

Kari Nyström

Espoo

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide