Pääomien verohuojennukset suosivat varakkaita ja hyvätuloisia - Mielipide | HS.fi

Pääomien verohuojennukset suosivat varakkaita ja hyvätuloisia

Varakkaita suosivat veropohjan aukot ovat keskeinen syy siihen, että varallisuus on Suomessa keskittynyt yhtäjaksoisesti harvoille varakkaimmille jo 1990-luvulta alkaen.

4.12.2020 2:00

Oikeustieteen tohtori Janne Juusela väitti (HS Mielipide 1.12.), että Suomessa pääomatuloverotus on kansainvälisesti vertaillen ankaraa. Juusela perusteli väitettään korkotulojen ja luovutusvoittojen veroilla, vaikka ne ovat vain murto-osa pääomaveroista.

Suhteutettaessa pääomaverotuottoja bruttokansantuotteeseen tai kokonaisverotuottoon Suomi jää tuoreessa EU:n verotilastossa selvästi alle keskiarvon. Pääomien määrän huomioiminen ei olennaisesti muuta tilannetta. Kun verrataan pääomien tuottoja kaikkiin niistä maksettuihin veroihin, Suomi sijoittuu EU:n keskikastiin, selvästi muun muassa muiden Pohjoismaiden sekä Saksan ja Ranskan taakse.

Juusela väitti myös, ettei Suomen pääomatuloveroverotuksessa ole erityisiä huojennuksia. Se ei pidä paikkaansa, sillä iso osa osingoista ja myyntivoitoista on huojennetun verotuksen piirissä.

Kansainvälisesti vertaillen poikkeuksellinen verohuojennus kohdistuu Suomessa listaamattomien osakeyhtiöiden osinkoihin. Useat veroasiantuntijatyöryhmät ovat todenneet huojennuksen olevan paitsi haitallinen taloudelle myös epäreilu.

Yli 400 miljoonan verotuesta hyötyvät lähinnä yksittäiset suurituloiset ja varakkaat henkilöt, sillä täyden huojennuksen saaminen edellyttää 150 000 euron osinkoja ja liki kahden miljoonan euron varallisuutta.

Varakkaita suosivat veropohjan aukot ovat keskeinen syy siihen, että varallisuus on Suomessa keskittynyt yhtäjaksoisesti harvoille varakkaimmille jo 1990-luvulta alkaen ja myös tuloerot ovat kasvaneet samalla ajanjaksolla.

Silti Juusela ehdottaa satojen miljoonien lisäveronalennuksia varakkaimmille. Se lisäisi myös tulonmuunnoksi kutsuttua verovälttelyä, mikä romuttaisi ansiotuloverotulon veropohjaa ja uhkaisi julkista taloutta.

Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n ja talousjärjestö OECD:n tutkijat ovat todenneet, että pääomien verotus on keskeinen keino pitää taloutta haittaava eriarvoisuus kurissa. Sen epäkohdat korjaamalla voidaan pysäyttää varallisuuden keskittyminen ennen kuin ongelma räjähtää Suomessakin käsiin.

Lauri Finér

Sdp:n veroasiantuntija, erityisavustaja, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide