Hävittäjien ostolle on mietittävä vaihtoehtoja - Mielipide | HS.fi

Hävittäjien ostolle on mietittävä vaihtoehtoja

HX-hanketta ovat arvostelleet myös monet sotilasasiantuntijat – mutta vaihtoehdoista ei ole keskusteltu vakavasti.

6.12.2020 2:00

Yrjö Rautio väitti kolumnissaan (HS.fi 4.12.), että kahdensadan tutkijan, taiteilijan ja kansalaistoimijan vetoomus uusien hävittäjien hankintaan tarvittavasta aikalisästä olisi Suomen Rauhanpuolustajien kokoama. Valitettavasti Rauhanpuolustajat ei voi ottaa tästä kunniaa itselleen, vaan vetoomuksen ovat panneet alulle yksityishenkilöt.

Rautio tunnustaa vankkumatonta uskoaan Puolustusvoimien kaikkivoipaisuuteen turvallisuuspoliittisissa valinnoissa. Sen sijaan, että Rautio osallistuisi keskusteluun HX-hävittäjähankkeesta asia-argumentein, hän kaivaa esiin perinteisen leimakirveen ja väheksyy kansalais­yhteiskunnan toimijoita.

Valitettavan moni median edustaja ei ole vaivautunut tutustumaan hankkeeseen muuten kuin Puolustusvoimien jakaman informaation perusteella. HX-hanketta ovat arvostelleet myös monet sotilasasiantuntijat – mutta vaihtoehdoista ei ole keskusteltu vakavasti.

Koronaviruspandemian taloudellinen ja inhimillinen lasku on vielä epäselvä. Talouselämä-lehdelle antamassaan haastattelussa valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk) arvioi koronalaskun suuruudeksi tänä ja ensi vuonna 30 miljardia euroa. Tämä vastaa arvioituja uusien hävittäjien elinkaarikustannuksia.

Muutaman lisävuoden hankkiminen Horneteille olisi varteenotettava vaihtoehto tukemaan talouden ja yhteiskunnan elpymistä pandemian jälkeen.

Teemu Matinpuro

toiminnanjohtaja

Suomen Rauhanpuolustajat ry

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide