Matkailu tarvitsee korvamerkittyä tukea uusiin avauksiin - Mielipide | HS.fi

Matkailu tarvitsee korvamerkittyä tukea uusiin avauksiin

Matkailu on perinteisesti rakentanut ilmasillan Uudenmaan ja Lapin välille sekä tuonut hyvinvointia laajasti Suomen pohjoisimpiin kuntiin.

7.12.2020 2:00

On selvää, että matkailu tarvitsee kehittämispanoksen useamman tukijalan kehittämiseen ja toimialan palvelutarjonnan laajentamiseen. Lapin matkailun ahdingosta sekä matkailun hiipumisesta koronaviruksen takia on kirjoitettu runsaasti eri lehdissä.

Matkailu on perinteisesti rakentanut ilmasillan Uudenmaan ja Lapin välille sekä tuonut hyvinvointia laajasti Suomen pohjoisimpiin kuntiin. Vaikka matkailuväki on nopeasti toipuvaa ja rokotteiden palauttaessa tilannetta normaalimpaan matkailuputket alkavat varmasti vetää, ei toimialaa voi jättää odottamaan uusia iskuja. Uhkatekijät uusille pandemioille ovat edelleen olemassa.

Tällä hetkellä on meneillään useita innovaatio-ohjelmien valmistelukierroksia. Esimerkkinä näistä Euroopan komissio peräänkuuluttaa useita digitaalisia innovaatioita edistäviä hubeja (EIDH). Työ- ja elinkeinoministeriö edistää kaupunkien innovaatiotoimintaa yliopistokaupunkien ekosysteemisopimuksilla.

Business Finland oli ensimmäisiä koronaviruksen paikkaajia tarjoamalla liiketoiminnan kehitysrahoitusta häiriötilanteessa uusien palveluiden ja tuotteiden kehittämiseen. Ohjelmat ovat tärkeitä ja niiden oletuksena on varmasti helpottaa ja nopeuttaa uusien teknologioiden soveltamista ja käyttöönottoa eri toimialoilla sekä saada moninainen joukko alueellisia ja kansallisia kehittäjiä pelaamaan samaan maaliin. Nämä keinot ovat varmasti tarpeen elvytystyössä.

Nyt olisi oikea hetki vastata kokonaisen toimialan uudistamiseen. Tässä kärkenä tarvitaan teknologiakehityksen lisäksi vahvaa visionääristä otetta risteyttämään laajemmin viihde- ja mediateollisuutta, monenlaisia palvelusektoreita, hyvinvointialaa ja erilaisia teollisuuden toimialoja matkailun kanssa.

Liiketoimintamalleja täytyy kehittää toimimaan kahteen suuntaan, sekä vastaanottamaan matkailijoita että luomaan uudenlaisia paikasta riippumattomia palveluita ja kokemuksia. Näissä ajatuksissa on varmasti jo iso joukko kehittäjiä.

Toivon, että tähän tarpeeseen vastataan matkailuun suunnatulla kansallisella ohjelmatyöllä, jossa löytyy sija sekä tutkimusosaamiselle kehittää matkailun lippulaivaa että käytännönläheiselle liiketoimintaa ja tutkimustyötä yhdistävälle kaupallistamiselle.

Visioivalla, tulevaisuuteen nojaavalla konseptoinnilla, palvelumuotoilulla ja kestävän kehityksen periaatteilla on tässä kehitystyössä vahva jalansija.

Satu Miettinen

dekaani, palvelumuotoilun professori

Lapin yliopisto

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide