Kuka estäisi Helsingin ydinkeskustan muuttumisen ulkomuseoksi? - Mielipide | HS.fi

Kuka estäisi Helsingin ydinkeskustan muuttumisen ulkomuseoksi?

Uudet kaupunginosat eivät ole sellaisia, joihin veisin ylpeänä ulkomaalaisen vieraan kävelylle.

Helsingin keskustaa jouluvalaistuksessa.­

10.12.2020 15:00

Helsingin Sanomien ansiokkaassa jutussa (6.12.) todettiin, että Helsinki ei tee todellisia tekoja keskustan elävöittämiseksi, vaikka kaupunki on linjannut, että ”pääkaupungin ydin on tulevaisuudessa sekä kansainvälisesti houkutteleva elinkeinoelämän keskus ja Suomen merkittävin työpaikka-alue että Pohjoismaiden johtava kulttuurikeskittymä”.

Jokainen keskustassa asuva on kuitenkin nähnyt, että kehitys alkaa vähitellen johtaa kohti ulkomuseota. Kivijalkaliikkeet hiipuvat ja kaupunkimme kruununjalokivi, perinteikäs tavaratalo Stockmann, on henkitoreissaan.

Ei tarvitse olla kaupunkimaantieteen professori huomatakseen, ettei tämä kehitys ole vain keskustan vaan koko Helsingin ongelma. Sillä jos keskusta hiipuu, mitään uutta ei ole tulossa tilalle. Uudet kaupunginosat, esimerkiksi Jätkäsaari tai Kalasatama – puhumattakaan Pasilasta –, eivät ole niitä ­alueita, joihin veisin ylpeänä ulkomaa­laisen vierailijan kävelylle.

Uudet kaupunginosat ovat liian tiheästi rakennettuja ja niiden talot edustavat samaa laatikkostandardiarkkitehtuuria. Niiden asukkailla ei juurikaan ole viihtyisiä kivijalkakauppoja, vaan ihmisten pitää kohdata toisiaan kauppakeskuksissa. Niissä ei ole hienoja puistoja, teattereita, tasokkaita kahviloita, jazzklubeja eikä paljonkaan kulttuuria. Niistä siis puuttuvat ne elementit, jotka tekisivät Helsingistä kansainvälisesti houkuttelevan.

Houkuttelevuutta edustaa nyt vain eteläisen Helsingin historiallinen keskusta – vielä toistaiseksi. Siispä ehdotan, että tehdään nyt aluksi vihdoin se keskustatunneli, joka poistaisi keskustan läpiajoliikenteen ja mahdollistaisi keskustan elvytyksen. Elvytetään taiten keskustaa kortteli korttelilta. Mutta kuka ottaisi vastuun?

Jan Leskinen

mainonnan suunnittelija, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide