Perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan ei pitäisi vaatia kurinpalautusta Suomen lehdistölle - Mielipide | HS.fi

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan ei pitäisi vaatia kurinpalautusta Suomen lehdistölle

Itäisen Euroopan tapahtumien valossa suomalainen keskustelu särähtää korvaan.

11.12.2020 2:00

Tällä viikolla puolalainen kollega lähetti maastaan synkkiä uutisia.

Valtion­yhtiö osti juuri 20 isoa alueellista lehteä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että vallassa oleva konservatiivinen Laki ja oikeus -puolue pystyy vaikuttamaan niiden sisältöihin. Poliitikot ovat myös puhuneet lehdistön ”uudelleen­puolalaistamisen” tarpeesta.

Myös Unkarissa vallan­pitäjien ote me­diasta on kiristynyt. Kesällä 70 toimittajaa irtisanoutui Unkarin suurimmasta verkko­mediasta ja perusti uuden lehden. Perustajat kokivat etteivät he pysty enää tekemään työtään aidosti riippumattomina.

Itäisen Euroopan tapahtumien valossa suomalainen keskustelu särähtää korvaan.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd) oli tuohtunut valiokunnan viestien julkaisemisesta ja puhui MTV:lle ”kurinpalautuksesta” lehdistölle. ”Kyllä meidän on tarkoitus antaa kurinpalautusta myös lehdistölle, että kunnioitettaisiin valiokunnan työtä ja näitä vuotoja ei tapahtuisi.”

Myöhemmin Ojala-Niemelä peräsi ”lehtimiesetiikkaa”, ”että ei kirjoitettaisi keskeneräisistä asioista”. Hänen mukaansa Suomessa on ”eritasoisia lehtiä” – ”toiset lähtevät näitä huhupuheita ja juoruja helpommin juoksemaan perään, ja toiset on sitten moraaliltaan korkeampia”.

Esimerkiksi MTV ja HS olivat kertoneet perustuslakivaliokunnan valmistelutyöstä Haavisto-asiassa. Tiedot ovat olleet paikkansapitäviä ja kertoneet vakavista ongelmista perustuslakivaliokunnan työssä.

Pitäisikö Ojala-Niemelän sanomisiin suhtautua vakavasti?

Kollegat tuntuivat lyövän kommentit leikiksi. ”Jos täällä jotain kurinpalautusta ryhdytään jakamaan, niin vaadin, että muutkin kuin lehdistö pääsevät mukaan!” lohkaisi yksi Yleisradion toimittaja.

Ojala-Niemelää ei kuitenkaan kannata ohittaa hymähdellen. Sananvapaus ja lehdistönvapaus ovat täysin keskeisiä perustuslain takaamia oikeuksia. Niiden avulla varmistetaan, että demokratian edellytyksenä oleva julkinen keskustelu on toimivaa. Vuodot medialle ovat demokratiassa keskeinen tapa saada tietoa siitä, mitä yhteiskunnassa todella tapahtuu. Jos eduskunnassa tehtävä työ ei kestä julkisuutta, se ei johdu lehdistön kehnosta moraalista.

Ojala-Niemelän olisi syytä harkita puheitaan jatkossa tarkemmin. Eduskunnan tärkeimmän valiokunnan puheenjohtajan ja perustuslain vartijan pitäisi vaalia sananvapautta aktiivisesti eikä puhua kurinpalautuksesta medialle.

Kirjoittaja on HS:n toimituspäällikkö.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide