Espoolaisten ei ole pakko omistaa autoa - Mielipide | HS.fi

Espoolaisten ei ole pakko omistaa autoa

On pieni itsetutkiskelun paikka, mikä on yksityisauton välttämätöntä käyttöä, mikä oman mukavuuden maksimointia.

12.12.2020 2:00

Janne Tähtikunnas vahvisti mielipidesivulla (HS 8.12.) julkaistussa kirjoituksessaan stereotypiaa Espoosta autoilun tyyssijana.

Itse pyrin päinvastoin tekemään auton käytön yhä tarpeettomammaksi lapsiperhearjessani. Käynti kaupassa tai kirjastossa onnistuu pääsääntöisesti pyörällä tai kävellen, sillä matkaa kertyy parisen kilometriä suuntaansa. Tätä moninkertaisesti pidemmät työmatkani olen kulkenut koronaturvallisesti pyörällä jo vuosikausia. Myönteiset vaikutukset hyvinvointiin, terveyteen ja myös yöunien laatuun painavat liikkumistapojeni valinnassa enemmän kuin mahdollinen minuuttien säästö.

Painotan tässä erityisesti lähiliikkumista muutaman kilometrin säteellä, koska vain viisi prosenttia Espoon väestömäärästä asuu Pohjois-Espoon tai Nuuksion–Nupurin muuta Espoota harvemmin asutuilla alueilla.

Kannattaa tehdä pientä itsetutkiskelua siinä, mikä on yksityisauton välttämätöntä käyttöä ja mikä taas oman mukavuuden maksimointia. Kun lapselle antaa eväät aktiiviliikkumiseen jo pienestä pitäen, hän voi myöhemmin kulkea itsenäisesti omiin harrastuksiinsa ilman vanhempien apua.

Espoossa liikkuminen muuten kuin autolla voi olla haasteellista, koska kaupunkia on kehitetty vuosikaudet autoilun ehdoilla. Kaupunkirakenne ei ole aivan itäisen satamakaupunkimme tasoa, se on selvää.

Espoon paikalliskeskusten kasvaessa tiiviimmiksi nähdään tulevaisuudessa toivottavasti muutakin kuin lisäkaistoja ajoradalle, aina laajempia parkkipaikkoja ja uusia turbo-kiertoliittymiä.

Kun toistetaan mantraa yksityisautoilun välttämättömyydestä Espoossa, ei muita liikkumismuotoja nähdä kuin toissijaisina ratkaisuina asukkaiden ja päättäjien mielessä. Sähköautoilu on vain osa ratkaisua ilmastonmuutoksen hidastamiseksi. Yleinen yksityisautoilun vähentäminen ja valikoitujen tapojen kyseenalaistaminen toisi kestävämmän muutoksen.

Jaakko Kauramäki

tekniikan tohtori, pyöräilijä, Espoo

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide