Hoitoalan heikkenevä maine ajaa nuoria alalta - Mielipide | HS.fi

Hoitoalan heikkenevä maine ajaa nuoria alalta

Suomessa hoitoalan houkuttavuus on huonoa esimerkiksi naapurimaihin verrattuna, ja siksi moni kouluttautunut hoitaja suuntaa töihin Ruotsiin ja Norjaan.

Kirjoittajan mielestä hoitoalan suurimpia ongelmia ovat heikko palkkaus ja riittämätön henkilöstömitoitus­

11.12.2020 15:30

Henkilöstöpula ja työuupumus vaivaavat sairaanhoitajia. Henkilöstön vaihtuvuus on monin paikoin suurta, minkä vuoksi hoitoalaan pelätään kohdistuvan joukkopako, mikäli valmiuslaki otetaan jälleen käyttöön. Valmiuslain myötä työnantaja saa teettää ylitöitä ilman työntekijän suostumusta, perua jo sovittuja lomia sekä pidentää irtisanomisaikaa.

Suomessa hoitoalan houkuttavuus on huonoa myös naapurimaihin nähden, ja siksi Suomessa kouluttautuneita sairaanhoitajia lähtee yhä enemmän ulkomaille töihin, erityisesti Ruotsiin ja Norjaan. Naapurimailla on tarjolla paitsi korkeampaa palkkaa myös parempia työoloja. Siellä ei myöskään kajota hoitajien itsemääräämisoikeuteen, vaan vuosittaiset influenssarokotukset muiden ohella ovat vapaaehtoisia.

Hoitoalamme ongelmia ovat palkkauksen lisäksi riittämätön henkilöstömitoitus, huono johtajuus, kankeat potilastietojärjestelmät sekä pätkätyöllisyys. Tilanne ei ole sen ruusuisempi hoitoalan opiskelijoillekaan.

Lukuisat työharjoittelut ovat palkattomia, vaikka opiskelijat toimivat käytännössä usein työvoimana. Paikkojen riittämättömyyden vuoksi harjoittelujen perässä joutuu toisinaan muuttamaan kauas kotoa. Erityisen kohtuuton tilanne on perheellisille opiskelijoille, jotka harjoittelujen ajaksi joutuvat eroon lapsistaan ja puolisostaan. Muutosta johtuvia lisäkustannuksia maksetaan omasta pussista, usein opintolainasta.

Juttelin hiljattain hoitoalan vetovoimaisuudesta opiskelijakollegani kanssa. Hän kertoi, että mikäli alavalinta olisi ajankohtainen juuri nyt, hän ei olisi lähtenyt hoitoalalle. Samaan lopputulokseen tulee entistä useampi hakija, sillä hoitajaopintojen hakijamäärät ovat laskeneet voimakkaasti toisella ja kolmannella koulutusasteella.

Hoitoalan epäkohdat pitää korjata nyt. Jatkuvasti huononeva maine ei ole enää yksin hoitajien ongelma, sillä työvoiman katoaminen romuttaa koko terveydenhuoltojärjestelmän. Sote-uudistus ei sitä pelasta.

Alisa Leppäkoski

kätilö- ja sairaanhoitajaopiskelija, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide