Eroperheiden vuoroasumista kauhistelevat ovat lähes aina ulkopuolisia aikuisia - Mielipide | HS.fi

Eroperheiden vuoroasumista kauhistelevat ovat lähes aina ulkopuolisia aikuisia

Toivon, ettei näitä ennakkoluuloja töräytettäisi ikinä lasten kuullen.

Lasten asuminen kahdessa kodissa voi joskus tuottaa hankaluuksia esimerkiksi vaatteiden kuljettamisessa ja niiden huoltamisessa.­

13.12.2020 15:00

Nimimerkki Päiväkodin työntekijä (HS Mielipide 12.12.) kertoi oman näkemyksensä lasten vuoroasumisesta työssä tekemiensä havaintojen perusteella. Kirjoittajan mielestä lasten vuoroasumisessa unohtuu usein tunnepuoli.

Olen äiti ja työskentelen itsekin lasten kanssa. Kyseiset kommentit lapsen joulunvieton paikasta tai isän luona olevista kumisaappaista kuulostavat aivan normaalilta pienen lapsen elämän sanoittamiselta. Yhtä hyvin lapsi voisi pähkäillä, vietetäänkö joulu kotona vai mummon luona.

Kirjoituksessa kuvatut käytännön asiat ovat lapselle tavallisia ja arkisia huomioita hänen omasta elämästään. Jos lapselle koituu jostain haittaa, se tulee siitä, että ulkopuolinen alkaa päivitellä hänen elämäänsä.

Lapsi voi hyvin, kun hän tietää, että häntä rakastetaan kummassakin kodissa ja että hän on tervetullut niihin aina ja milloin tahansa. Kypsät vanhemmat ovat vanhempia ihan joka viikko, eivät vain silloin, kun ovat lähivanhempina. Jos vanhemmat eivät erottuaan tätä turvaa kykene lapselleen välittämään, eivät he todennäköisesti olisi kyenneet takaamaan turvallisuutta lapselleen yhteisessä kodissakaan.

Jos vanhemmuuden ongelmia on ollut ennen eroa, ne eivät todennäköisesti lopu eroon, vaikka ne saatetaankin panna yksiselitteisesti sen piikkiin ulkopuolisten silmin.

Harvoin kuulee lasten omia ajatuksia vuoroasumisesta. Lähes aina päivittelijät ovat ulkopuolisia aikuisia, jotka kuvittelevat tietävänsä lasten ajatukset ja tekevät sitten johtopäätöksiä jopa täysin tuntemattomien perheiden elämästä omasta näkökulmastaan.

Lapsen elämää loukkaavaa on tuomita hänen kokemansa elämä jollakin tapaa vääräksi ja raskaaksi. Toivon, etteivät ulkopuoliset aikuiset töräyttäisi omia ennakkoluulojaan ikinä lasten kuullen. Monet asiat kun ovat vaikeita yksinomaan aikuisille, eivät lapsille.

Jokapäiväinen äitimme

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide