Saadusta korona­rokotuksesta pitäisi antaa kirjallinen todistus - Mielipide | HS.fi

Saadusta korona­rokotuksesta pitäisi antaa kirjallinen todistus

14.12.2020 2:00

Kun koronarokotukset toivottavasti pian alkavat, ehdotan, että rokotuksen saaneille annetaan siitä kirjallinen todistus, ei vain merkintää sähköiseen rekisteriin.

Valmiiksi tulostetun todistuksen allekirjoittaminen ei vie rokotuksen antajalta montaa sekuntia, mutta siitä voisi olla monenlaista hyötyä. Todistuksen pitäisi olla kotimaisten kielten lisäksi englanniksi, jottei jokaisen tarvitse sitä itse käännättää, jos sitä jatkossa tarvitaan esimerkiksi matkustamiseen. Todistuksen tulisi olla ulkoasultaan muista lappusista erottuva, kun vastuuntuntoiset kansalaiset julkaisevat kuvan todistuksestaan sosiaalisessa mediassa.

Siinä vaiheessa, kun rokotus on kaikkien saatavilla, ravintolat tai tapahtumat voisivat brändätä itsensä ja täyttää asiakaspaikkansa vaatimalla ovella todistusta joko rokotuksesta tai lääketieteellisestä syystä olla ottamatta rokotusta. Moni varmaan mieluummin söisi tai juhlisi turvallisessa seurassa, vaikka ei itse voisikaan ottaa rokotusta.

Rokotuksista kieltäytyvät taas voisivat ihan vapaasti juhlia muualla ja tartuttaa toinen toisiaan, kunnes riittävä laumasuoja on saavutettu.

Maisa Martin

Jyväskylä

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide