Hoitoalan tulevaisuus huolestuttaa alan opiskelijoita - Mielipide | HS.fi

Hoitoalan tulevaisuus huolestuttaa alan opiskelijoita

Mennyt kevät toi esiin hoitajan ammatin ikäviä puolia, jotka aiheuttavat työhyvinvoinnin laskua, tyytymättömyyttä ja johtavat pahimmillaan alan vaihtoon.

15.12.2020 2:00

Englanninkielinen termi care suomennetaan hoitamiseksi, huolehtimiseksi ja välittämiseksi. Nämä kaikki kuuluvat ihmisen aistinvaraiseen toimintaan ja myös hoitotyön ammattilaisten työnkuvaan. Koulutuksen kehittyessä termit ovat lisääntyneet, mutta pohja-ajatus toiminnan taustalla on pysynyt samana. Hoitaminen on välittämistä.

Me opiskelijat olemme huolissamme hoitoalan tulevaisuudesta. Mennyt koronakevät toi esiin terveydenhuoltojärjestelmän heikkouksia ja niitä hoitajan ammatin ikäviä puolia, jotka aiheuttavat työhyvinvoinnin heikkenemistä ja tyytymättömyyttä ja jotka johtavat pahimmillaan alan vaihtoon. Hoitajia kiitettiin kauniilla sanoilla, mutta konkreettista kiitosta emme saaneet. Riskialttiissa ympäristössä työskennelleille hoitajille ja alan opiskelijoille ei monen muun Pohjoismaan tavoin tarjottu porkkanaa vaan keppiä. Jos valmiuslaki asetetaan voimaan uudestaan, tarjolla on ainoastaan lisää keppiä.

Työtä riittää. Hyvästä työstä ei kuitenkaan palkita, työntekijät venytetään äärimmilleen ja korostetaan kutsumusta alalle. Halu auttaa kantaa tiettyyn pisteeseen saakka, mutta pelkällä kutsumuksella ei makseta vuokraa eikä perheen ruokakuluja.

Koronapandemia on aiheuttanut opintojen aikaisten käytännön harjoitteluiden peruuntumisia ja sitä kautta opintojen viivästymistä sekä epävarmuutta valmistumisesta. Lähiopetusta on karsittu alallamme jo pitkään, eikä hoitotyötä opi etänä.

Kaikesta huolimatta olemme hakeutuneet tälle alalle syystä. Yksi niistä on kutsumus auttamiseen, välittämiseen ja parantamiseen. Tällä hetkellä alan olosuhteet ja realiteetit eivät kuitenkaan vastaa sitä, mistä pitkä, antoisa ja mielekäs työura koostuu. Erityisesti palkkauksen suhteen on kehitettävää.

Suurin jaksamista vähentävä tekijä sekä työntekijöillä että opiskelijoilla on tutkimusten mukaan hoitoalan palkkaus, joka ei vastaa työn vaativuutta ja kuormittavuutta. Sairaanhoitajaliiton toteuttama koronakysely antoi yksimielisen viestin suoraan opiskelijoilta: työ voi olla riski omalle turvallisuudelle ja terveydelle, eikä sitä riskiä kukaan halua ottaa ilmaiseksi.

Kokemus on opettanut, etteivät asiat parane odottamalla. On toimittava, jotta kehitystä tapahtuu.

Lähdin mukaan opiskelijayhdistystoimintaan, koska opiskelijoidenkin ääni ansaitsee tulla kuulluksi. Jos me opiskelijat emme puhu omiemme puolesta, kuka muu sen tekisi?

Tapio Mattila

puheenjohtaja Tehyn opiskelijayhdistys ry

röntgenhoitajaopiskelija, Turku

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide