Asevelvollisuutta pitää miettiä uudella tavalla - Mielipide | HS.fi

Asevelvollisuutta pitää miettiä uudella tavalla

15.12.2020 2:00

Lapin Kansa kirjoittaa, että Ruotsissa enemmistö valtio­päivien jäsenistä kannattaa nyt maan mahdollista jäsenyyttä sotilas­liitto Natossa ruotsi­demokraattien ryhdyttyä Nato-option tukijoiksi.

”Nato-optio tarkoittaa mahdollisuutta hakea Naton jäsenyyttä, ja sitä kannattavat ruotsidemokraattien lisäksi maltillinen kokoomus, kristillisdemokraatit, liberaalit ja keskusta.”

”Suomessa Natoon menoa on jo aiemmin yleisesti linjattu niin, että Suomi ylläpitää mahdollisuutta hakea Naton jäsenyyttä. Nato-optiosta on silti matkaa siihen, että Ruotsi tai Suomi hakevat yhdessä tai erikseen sotilasliiton jäseneksi. Suurin kivi kaskessa lienee kansan enemmistön tahto sekä Ruotsissa että Suomessa.”

”Sotilasliiton jäsenyyttä miettiessään poliitikot joutuvat ottamaan huomioon sekä epävakauden kasvun Itämeren alueella että muutokset kotimaan mielipiteissä.”

”Viimeisimpien kyselyjen perusteella maanpuolustustahto on hieman laskussa.”

”Niiden määrä on kasvanut, jotka kannattavat sekä miehiä että naisia koskevaa yleistä asevelvollisuutta. Näin ajattelee 23 prosenttia vastaa­jista, kun vuosi sitten luku oli 15 prosenttia. Ammattiarmeijaa kannatti alle kymmenen prosenttia.”

”Vaikka maanpuolustustahto on hieman laskussa, nykyisen asevelvollisuusjärjestelmän kannatus on yhä vahva. Kansan mielialoja kannattaa silti seurata.”

”Mikäli halukkuus maanpuolustukseen laskee, asevelvollisuudelle joudutaan miettimään vaihtoehtoja. Myös länsinaapurin muutoksiin pitää reagoida. Mikäli Ruotsi päättää liittyä sotilasliittoon, on Suomen vaikea jäädä ulkopuolelle.”

Hufvudstadsbladet näkee tuoreen maan­puolustus­tiedotuksen suunnittelu­kunnan kysely­tutkimuksen tuloksissa laajalle levinnyttä halua muuttaa nykyisin käytössä olevaa ase­velvollisuus­järjestelmää.

”Vain puolet vastaajista tukee nykyistä asevelvollisuusjärjestelmää, eli yleistä asevelvollisuutta miehille ja vapaaehtoista asepalvelusta naisille. On tapahtunut nopea muutos, sillä vain vuosi sitten kaksi kolmasosaa piti nykyistä järjestelmää hyvänä.”

”Asevelvollisuus, tai vaihtoehtoisesti kansalaispalvelus, voisi olla paljon monipuolisempi kuin nykyisin.”

”Ilmaistu maanpuolustustahto on vastauksissa nyt alimmillaan sitten vuoden 1988.”

”Maanpuolustustahto on selvästi keskimääräistä alempi nuoremmissa ikäluokissa. Modernimpi ja monipuolisempi asevelvollisuusjärjestelmä auttaisi lisäämään kiinnostusta ja tahtoa osallistua aktiivisesti maan puolustamiseen silloin, kun se on tarpeen.”

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide