Teatterikorkeakoulussa ei kuohu – siellä ajatellaan - Mielipide | HS.fi

Teatterikorkeakoulussa ei kuohu – siellä ajatellaan

Teatterikorkeakoulussa harjoitettava näyttämöllinen ajattelu joutuu väistämättä ottamaan huomioon laajempia esityksiä ja esitystutkimusta koskevia kriittisiä keskusteluita.

16.12.2020 15:00

Saska Saarikoski kirjoitti kolumnin (HS 16.12.), jossa hän viittasi Aurora Rämön Suomen Kuvalehden kirjoitukseen Teatterikorkeakoulun opetuksesta. Kolumnissaan Saarikoski yksinkertaisti Rämön kirjoituksessa esiin tullutta monimutkaista pedagogista rakennelmaa, johon Teatterikorkeakoulun opettajat joutuvat tänä päivänä työssään sitoutumaan.

Teatterikorkeakoulussa ei opiskella ainoastaan teatteria, vaan siellä opiskellaan myös tanssia, koreografiaa, valo- ja äänisuunnittelua, kirjoittamista, esitystaiteen teoriaa ja performanssitaidetta. Lisäksi Teatterikorkeakoulussa toimii esittävien taiteiden taiteellisen tutkimuksen tohtoriohjelma.

Yliopistona Teatterikorkeakoulu ei voi olla muusta maailmasta irrallinen, vaan siellä harjoitettava näyttämöllinen ajattelu joutuu väistämättä ottamaan huomioon laajempia esityksiä ja esitystutkimusta koskevia kriittisiä keskusteluita.

Teatterikorkeakoulussa ei kuohu, vaan siellä ajatellaan ja puretaan näyttämön historiaa, johon usein liittyy rasismia, kolonialismia ja seksismiä. Tällaisen aineiston opiskelu voi tuntua joskus kivuliaalta, mutta laajemman historiallisen ymmärryksen kannalta pidän sitä opetuksessa välttämättömyytenä. Tämä on monelle opettajalle haastava pedagoginen tilanne, jota mielestäni tulisi ratkoa yhdessä opiskelijoiden kanssa.

Taide luo maailmaa, ja teatterikorkeakoululaisena haluan kriittisesti tarkastella sitä maailmaa, jota olen näyttämölle ja ympärilleni luomassa.

Suvi Tuominen

filosofian maisteri, esitystaiteen ja -teorian maisteriopiskelija, Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide