Led-valot tehdään aivan liian kylmiksi - Mielipide | HS.fi

Led-valot tehdään aivan liian kylmiksi

Kylmät valot ovat silmille jopa haitallisia, ja ne häikäisevät jo kaukaa.

17.12.2020 2:00

Ilkka Jaakkola kirjoitti (HS Mielipide 14.12.), että liian tehokkaat ja väärin suunnatut pyörien ajovalot sokaisevat vastaantulijoita. Olen samaa mieltä. Olen huomannut saman ongelman myös autojen led-valoissa. Nekin häikäisevät halogeeni- tai xenon-valoja enemmän.

Omassa polkupyörässäni on led-valo, joka saa voimansa napadynamosta. Olen ollut tarkka siitä, että pyöräillessä lamppu valaisee muutaman metrin alueen edessäni, jotta häikäisy olisi mahdollisimman pientä.

Led-valojen väriin ei ole kiinnitetty paljon huomiota. Led-valoja tehdään aivan liian kylmiksi. Monesti niiden kelvinarvo on jopa 6 000–7 000. Näin kylmät valot ovat silmille jopa haitallisia, ja ne häikäisevät jo kaukaa.

Led-valoissa on tähän asti haettu mahdollisimman suurta mitattavissa olevaa tehoa. Niiden valospektreihin ei ole vain kiinnitetty mitään huomiota. Lämpöisempi valo on silmille parempi, ja lämpöisemmällä valolla silmä näkee paremmin yksityiskohtia. Silmät eivät väsy, jos joutuu pitkään käyttämään esimerkiksi pitkiä valoja.

Toivon enemmän tutkimusta led-valojen värimaailmasta. Väri ilmoitetaan nykyään yhdellä kelvinarvolla tai -välillä. Led-valojen valmistuksessa olisi syytä keskittyä valojen valospektriin, jotta saataisiin silmien ja näkemisen kannalta terveellisimpiä valoja.

Stefan Schütt

Pinsiö, Hämeenkyrö

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide