Kevan on pidettävä asiakkaansa ajan tasalla - Mielipide | HS.fi

Kevan on pidettävä asiakkaansa ajan tasalla

Kevan tulee tiedottaa suoraan jokaiselle asiakkaalleen, miten liian aikaisin maksetusta eläkkeestä aiheutuvat muutokset korjataan verotukseen ja muihin etuuksiin.

19.12.2020 2:00

Julkisen alan eläkevakuuttaja Keva maksoi kunta-alan vuoden 2021 tammikuun eläkkeet vahingossa jo 17. joulukuuta (HS 18.12.). Keva selvittää verottajan kanssa, ettei joulukuussa virheellisesti maksettua tulevan tammikuun eläkettä luettaisi vuoden 2020 eläketuloksi.

Verotuksen kiristymisestä aiheutuvat ongelmat olisivat todella harmillisia etenkin ikääntyneille eläkeläisille, joten kaikkien ongelmien ratkaisukeinot tulisi pikaisesti selvittää. Koska virheellä voi olla vaikutusta myös Kelan etuuksiin sekä muihin tulosidonnaisiin sosiaalisiin etuuksiin, asian nopea selvittäminen on hyvin tärkeää.

Eikö pankeilla ole järjestelmää, jolla tällaiset maksatuksen vahingot ja huolimattomuudet olisi voitu erityisestä syystä peruuttaa? Voihan yksityinen pankin asiakas perua saman vuorokauden aikana aikaisintaan seuraavalle päivälle tekemänsä maksumääräyksen.

Kevalta edellytetään nyt paitsi kaikkien ongelmien nopeaa ratkaisua myös välitöntä tiedottamista suoraan jokaiselle asiakkaalle, jotta virheen seurausten aiheuttama epätietoisuus ei tarpeettomasti hämmennä koronaeristyksessä elävien eläkeläisten mielenrauhaa ja joulun viettoa yhtään enempää.

Kuntatyöntekijät ovat keskimäärin pientuloisia, joten heidän eläkkeensä ovat keskimääräisesti pieniä. Vuoden alussa lankeavat useimmat vuotuiset laskut, esimerkiksi vakuutusmaksut. Tämä voi johtaa hyvinkin tukalan taloustilanteeseen.

Kevan tulee tiedottaa suoraan asiakkaille, miten aiheutuvat muutokset korjataan verotukseen ja muihin etuuksiin, jotta ne eivät lankeaisi meidän eläkeläisten maksettaviksi ja heikentäisi taloudellista tilannettamme.

Tiedottamisen tulee tapahtua henkilökohtaisella kirjeellä, koska kaikilla eläkkeensaajilla ei ole mahdollisuutta lukea tietoja Kevan nettisivuilta. Tiedotusvälineiden kautta informaatio saattaa jäädä puutteelliseksi.

Liisa Hangonmäki

puheenjohtaja

Aulis Laakso

sihteeri

Helsingin kunnalliset eläkeläiset ry

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide