Ostetaan Stockmannin kiinteistö yhdessä - Mielipide | HS.fi

Ostetaan Stockmannin kiinteistö yhdessä

On surullista, jos Helsingin sydän ja yksi keskustan historiallisimmista rakennuksista päätyy pikavoittojen toivossa ulkomaalaisomistukseen.

19.12.2020 2:00

Olen seurannut hämmästyneenä keskustelua, jossa arvuutellaan tuleeko Helsingin tavaratalokiinteistön tuleva omistaja Kiinasta vai Yhdysvalloista. Samaan aikaan pelätään, että olemme kohta pelkkinä vuokralaisina omassa kaupungissamme yhä useamman ydinkeskustan liiketilan siirtyessä ulkomaalaisomistukseen.

Suomalaiselle mielenmaisemalle tyypillisesti olemme luovuttaneet ennen kuin olemme edes yrittäneet. Miksemme perustaisi joukkorahoituskampanjaperiaatteella rahastoa, johon suomalaiset saisivat osoittaa kiinnostuksensa? Mikäli sijoitushalukkuutta löytyisi riittävästi, rahasto ostaisi Helsingin tavaratalon kiinteistön. Kiinteistösijoittaminen on muutenkin suosittua ja turvallisimpia sijoittamisen muotoja, jos sijainti ja kohde ovat oikeita.

Vaikka Stockmannin toiminta ei tulevaisuudessa jatkuisi, tilalle tulisi jotakin muuta, mikä maksaisi omistajille vuokratuloa sijoituksen vastineeksi.

Stockmannin tavaratalon rakennuksen arvo ja sijainti ovat niin keskeisiä, että paikalla tulee aina olemaan vuokralaisia. Tärkeintä olisi, että raha pysyisi Suomessa eikä valuisi ulkomaille vuokratuloina yhä suurempina virtoina. On surullista, jos Helsingin sydän ja yksi keskustan historiallisimmista rakennuksista päätyy pikavoittojen toivossa ulkomaalaisomistukseen.

Elina Kostiainen

valtiotieteiden maisteri, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide