Susi on erittäin uhanalainen ja sen metsästystä on vaikea ymmärtää - Mielipide | HS.fi

Susi on erittäin uhanalainen ja sen metsästystä on vaikea ymmärtää

Susivahinkojen estämiseen on olemassa muitakin keinoja kuin metsästys, esimerkiksi kotieläinten suojat ja suoja-aidat, lammaslaumoja turvaamaan isot paimenkoirat.

23.12.2020 2:00

Susikeskustelu on syksyn aikana ollut kiivasta eduskuntaa myöten. Suomeen halutaan kannanhoidollista suden metsästystä. EU:ssa Suomi on suden suhteen tarkkailuluokalla.

Lapissa ja Koillismaalla poikkeuslupia myönnetään entiseen tapaan. Sutta ei suvaita. Tätä kirjoitettaessa Kuusamon metsissä pakenee metsästäjiä laillisessa kaadossa haavoitettu hukka. Riistakeskus myönsi Haapajärvelle poikkeusluvan peräti kokonaisen susilauman kaatamiseen oletettujen koiravahinkojen vuoksi. Jahti keskeytyi Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden määrättyä luvalle täytäntöönpanokiellon.

Susi on Suomessa erittäin uhanalainen. Maamme susikannaksi arvioidaan runsaat 200 yksilöä. Täten minkäänlaista sudenmetsästystä on vaikea ymmärtää.

Metsästäjäliitto on ollut kannanhoidollisen metsästyksen äänekkäimpiä kannattajia. Yleisesti luullaan, että metsästäjät pyrkivät turvaamaan vakaat riistakannat. Suomen riistakeskuksen etusivulla kerrotaan, että riistakeskus edistää kestävää riistataloutta. Suden roolia ekosysteemissä ja luonnon monimuotoisuuden merkitystä ei edelleenkään näytetä ymmärrettävän.

Sudenmetsästystä vaatineet ovat vedonneet lammastuhoihin ja metsästyskoirien menetyksiin. Metsästyksessä tulee aina menetyksiä; koiria loukkaantuu, katoaa, jää auton alle ja hukkuu. Syksyn aikana valkohäntäpeura hukutti metsästyskoiran Lappajärvellä. Enossa koira hukkui metsästyskoulutuksessa. Yhä useammin koiramme kuolevat kansantauteihin isäntänsä tavoin.

Susivahinkojen estämiseen on olemassa muitakin keinoja kuin metsästys, esimerkiksi kotieläinten suojat ja suoja-aidat, lammaslaumoja turvaamaan isot paimenkoirat.

Susikeskustelussa on syyllistytty pelotteluun. Viha ja pelko projisoidaan avuttomaan villieläimeen. Todelliset pelon ja huolen aiheet ovat toisaalla: huumekuskit, rattijuopot, nuorten tekemät henkirikokset, silmitön ja summittainen väkivalta.

Lappi ja Koillismaa houkuttelevat turisteja luontoelämyksillä. Villieläimet ja etenkin susi voisivat olla loistava lisähoukutin, kuten ne ovat jo nyt monessa maassa.

Ari Matila

lääkäri, Oulu

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide