D-vitamiinisuositus on liian varovainen - Mielipide | HS.fi

D-vitamiinisuositus on liian varovainen

D-vitamiinilisän tarve Suomessa talvella ei koske ainoastaan ikääntyneitä ja koronaviruksen riskiryhmässä olevia vaan ihan kaikkia.

28.12.2020 2:00

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Hus on antanut suosituksen D-vitamiinilisän käytöstä koronavirusepidemian aikana ikääntyneille ja riskiryhmille (HS 15.12.). Suositus on tervetullut, mutta valitettavasti alakanttiin.

Koronaviruksesta kertyneen tutkimusnäytön mukaan D-vitamiini vähentää vakavia oireita ja kuolemia varmimmin, kun veren D-vitamiinipitoisuus on vähintään 75 nanomoolia litrassa. Näin todettiin myös toukokuussa julkaistussa Lääkäriseura Duodecimin artikkelissa. Immuunipuolustuksen kannalta optimaalisin taso voi tosin olla tätäkin suurempi. Kesäaikaan auringossa olemalla saavutetaan helposti 100 nanomoolia litrassa -pitoisuus.

Hus suosittelee yli 70-vuotiaille, tummaihoisille ja ympärivuorokautisessa hoidossa oleville 20 mikrogrammaa D-vitamiinia päivässä. Tämä määrä ei riitä nostamaan veripitoisuutta tasolle 75 nanomoolia litrassa, vaan siihen tarvitaan noin 50–100 mikrogrammaa päivässä. Ylipainoisilla tarve on suurempi.

D-vitamiinitutkimuksen pioneeri Robert Heaneyn mukaan tähän on olemassa helppo muistisääntö: vähintään yksi mikrogramma painokiloa kohti D-vitamiinia. Jos lähtötasona on D-vitamiinin puutos, 20 mikrogrammaa vitamiinia päivässä ei auta korjaamaan tilannetta.

D-vitamiinilisän tarve Suomessa talvella ei koske vain ikääntyneitä ja koronaviruksen riskiryhmässä olevia vaan ihan kaikkia. Näillä leveysasteilla D-vitamiinia ei muodostu iholla auringonvalon vaikutuksesta talviaikaan. Pelkästään D-vitamiinipitoisia ruokia syömällä ei myöskään päästä immuunipuolustuksen kannalta riittävään veripitoisuuteen. Talvisin tarvitaan aina D-vitamiinilisä. Nyt jokaisen kannattaa mittauttaa verensä D-vitamiinipitoisuus.

Johanna Kaipiainen

laillistettu ravitsemusterapeutti, Helsinki

Hannu Vierola

naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, Iisalmi

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide