Kyösti Kakkosen kokoelmista kertovasta teossarjasta haluttiin tehdä helposti lähestyttävä ja monitasoinen - Mielipide | HS.fi

Kyösti Kakkosen kokoelmista kertovasta teossarjasta haluttiin tehdä helposti lähestyttävä ja monitasoinen

Kirjaprojektin tavoitteena oli Suomen merkittävimpiin kuuluvan taidekokoelman dokumentaatio.

28.12.2020 2:00

Teossarjan Lasin ja keramiikan mestarit 1–6 kokonaisuudesta vastaavana päätoimittajana ja taiteellisena johtajana haluan nostaa esiin joitakin seikkoja, jotka Kaj Kalinin paljolti sarjan ulkoasuun keskittynyt ja kokoelman kerääjän henkilöön painottunut arvio (HS Kulttuuri 18.12.) jätti huomioimatta sivuuttaen varsinaiset sisältökysymykset.

Kirjaprojektin tavoitteena oli Suomen merkittävimpiin kuuluvan taidekokoelman dokumentaatio, kokoelmajulkaisu, jossa esitellään Kyösti Kakkosen tär­keäksi ja kiinnostavaksi kokemien lasi- ja keramiikkamuotoilijoiden tuotantoa. Kyse ei ole siten suomalaisen muotoilun yleisesityksestä, vaikka sisältääkin varsin kattavasti niin sanotun muotoilun kultakauden merkittävimmät tekijät. Tavoitteena ei myöskään ollut napakkaan muotoon – kaivattuun yhteen kirjaan – tiivistetty sisältö, vaan päinvastoin muun muassa laajan uniikkituotannon ja harvinaisuuksien ainutkertainen esittely.

Toisin kuin arvio antoi ymmärtää, projektin lähtökohtana oli tutkimuslähtöinen analyysi, jonka myötä on tuotettu varsin suuri määrä uutta tietoa, tehty suurien linjojen yhteenvetoja, poimittu kiinnostavia yksityiskohtia ja pohdittu laajasti muun muassa taiteen ja teollisuuden yhteyttä.

Projekti sisälsi myös merkittävän määrän esinetutkimusta, jonka tuloksena valmistuneet yksityiskohtaiset teostiedot (esimerkiksi ajoitukset, teosten materiaalit, tekniikat, valmistajat, signeeraukset ja palkinnot) kaikkiaan noin 2 000 designesineestä palvelevat vastaisuudessa monipuolisesti museoiden ja näyttelynrakentajien tarpeita. Kokoelmasta koottuja näyttelyjähän kiertää jatkuvasti sekä kotimaassa että ulkomailla.

Harrastajia varten teoksiin laadittiin laajat lasi- ja keramiikkasanastot, signeeraus- ja tuotemerkkiesittelyt. Teossarjasta haluttiin helposti lähestyttävä ja monitasoinen niin, että se palvelisi sekä asiaan aiemmin perehtymättömiä kuin syvemmin alaa tuntevia. Erityistä painoa pantiin visuaalisuuteen, tekstien ja kuvien tasapainoiseen kokonaisuuteen sekä mukaan valittujen esineiden omaan ilmaisuvoimaan. Arviossa esitetty maininta digitaalisesti luoduista ”utuisista varjolammista” on paikkansa pitämätön.

Lisäksi on korostettava, että kirjasarjan tilaaja Kyösti Kakkonen antoi mukaan valitsemilleen kirjoittajille ja sarjan kokonaisuuden ja visuaalisen ilmeen suunnittelijoille täysin vapaat kädet puuttumatta missään vaiheessa sisältö- tai ulkoasukysymyksiin. Ohjeena oli: Tehkää hyvä, tavoitellaan maailman parasta.

Aleksi Kuokka

Lasin ja keramiikan mestarit -teossarjan päätoimittaja ja taiteellinen johtaja

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide